Ga verder naar de inhoud

Lukas Dhont stelt The Future Five voor op CONNEXT in Antwerpen

9 oktober 2023

Rand Abou-Fakher, Cato Kusters, Sarah Lederman, Ammen Simpson Ogedengbe en Pol De Plecker zijn The Future Five, vijf opkomende filmtalenten die vandaag worden voorgesteld aan een honderdtal internationale film- en tv-professionals tijdens CONNEXT in Antwerpen.

De gastcurator van deze eerste editie van The Future Five is Lukas Dhont, winnaar van de Grand Prix op het Festival van Cannes in 2022 en dit jaar genomineerd voor de Oscars met zijn tweede speelfilm Close.

Dhont kreeg de volledige vrijheid voor het samenstellen van The Future Five. Hij koos uiteindelijk voor vijf jonge, getalenteerde filmmakers waarvan de recente kortfilms hem waren bijgebleven. “Voor deze eerste editie van The Future Five heb ik heb gefocust op makers, omdat het aanbod anders te overweldigend zou zijn”, verklaart Dhont zijn keuze. “Ik heb gekozen voor schrijvers en regisseurs die inspireren. De kortfilms van de vijf geselecteerde filmmakers waren heel betekenisvol voor mij. Sommige zag ik op filmfestivals, andere ontdekte ik thuis. Elk van de vijf makers spreekt met een eigen stem en taal."

The Future Five 2023
The Future Five 2023 (copyright: VLAD VDK)

De grootste uitdaging voor Dhont was het beperken van de selectie tot slechts vijf personen. "Er is zo’n grote diversiteit aan filmmakers in België. Of ze uit Syrië of Polen komen of roots in België hebben, allen creëren ze unieke dingen. Na het herbekijken van hun films heb ik deze makers geselecteerd omdat erin slagen ons onder te dompelen in hun realiteit en omdat ze cinema op een andere manier benaderen."

"Ik ben blij dat ik dit moment met deze vijf mensen kan delen en dat ik hun werk door anderen kan laten ontdekken. Ik hoop dat ook het publiek de kans krijgt om hun werk te ervaren," besluit Dhont.

Ik heb gekozen voor schrijvers en regisseurs die inspireren.

Gastcurator Lukas Dhont

De voorstelling van The Future Five vond plaats in Antwerpen aan het einde van de eerste dag van CONNEXT. De vijf geselecteerde filmmakers en curator Lukas Dhont werden er geïnterviewd door Louise Tutt, adjunct-hoofdredacteur voor Screen International.

The Future Five is een initiatief van CONNEXT, de jaarlijkse showcase van Vlaamse content en talent die sinds 2016 door Flanders Image wordt georganiseerd. CONNEXT staat voor ‘Connect to What's New and Who's Next’. Lukas Dhont is een vaste waarde op het evenement. De eerste beelden van zijn beide speelfilms, Girl en Close, werden op CONNEXT onthuld.