Ga verder naar de inhoud

My Uncle Tudor wint European Short Film Award

11 december 2021

My Uncle Tudor (Nanu Tudor), de korte documentaire waarmee Olga Lucovnicova eerder bekroond werd met de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn en met een VAF Wildcard, is vanavond uitgeroepen tot Beste Europese Kortfilm tijdens de uitreiking van de 34ste European Film Awards.

Nanu Tudor is het afstudeerproject van Olga Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. In de korte documentaire reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldaviƫ, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Met haar eindwerk won Olga Lucovnicova in december 2020 een VAF Wildcard. In maart van dit jaar werd Nanu Tudor gelauwerd met de Gouden Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waardoor de film ook nog steeds in de running is voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.
De European Film Awards zijn de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie.

Naar aanleiding van de aanhoudende stijging in de coronacijfers in Europa werd vorige week op de valreep beslist om de uitreiking van de European Film Awards op een hybride manier in Berlijn te laten plaatsvinden.

De kortfilmcategorie van de European Film Awards is een initiatief van de European Film Academy in samenwerking met een reeks filmfestivals verspreid over Europa. Op elk van deze 25 festivals selecteerde een onafhankelijke jury een film, die op de shortlist terechtkomt. Daarvan werden uiteindelijk vijf titels genomineerd.

De voorbije weken konden de meer dan 4100 leden van de European Film Academy de genomineerde films bekijken en hun stem uitbrengen.