Ga verder naar de inhoud

Vlaamse filmsector verenigt krachten in najaarscampagne

6 september 2022

Het komende najaar staat in het teken van de Vlaamse film. Met Ritueel, Rebel, Close en De acht bergen komen vier langverwachte speelfilms van eigen bodem uit. Om deze golf van Vlaams talent extra kracht bij te zetten, hebben producenten, distributeurs, bioscoopuitbaters en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) de handen in elkaar geslagen en lanceren ze samen de campagne 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema.'

Drie van de vier films van de najaarscampagne gingen dit jaar in wereldpremière op de voor Vlaanderen historische 75ste editie van het Festival van Cannes. Close van Lukas Dhont werd er bekroond met de Grand Prix, De acht bergen van Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch ging naar huis met de Prix du Jury. Rebel van Adil & Bilall werd in Cannes voorgesteld als Midnight Screening.

Ritueel van Hans Herbots trapt de najaarscampagne af. Deze thriller, net als Herbots' vorige Vlaamse speelfilm De behandeling een adaptatie van een internationale bestseller van Mo Hayder, komt op 7 september in de Belgische bioscopen. Vanaf die dag loopt in de bioscopen, op de radio en in online advertenties de campagnespot 'Vlaamse film. Grenzeloze cinema' die de focus legt op talent van eigen bodem.

Voor de vier films uit de najaarscampagne loopt een ticketactie waarbij bioscoopbezoekers voor de prijs van 1 toegangsticket met 2 personen naar de film kunnen. De actie loopt voor elke titel vanaf één tot twee weken na de release, van maandag tot en met donderdag.

Het VAF blijft een hoeksteen bij de financiering van Vlaamse films, maar een zo groot mogelijk publiek in de bioscoopzalen is minstens zo belangrijk. De najaarscampagne onderstreept de kwaliteit en aantrekkelijkheid van vier zeer verschillende speelfilms. En met een commerciële actie geven we de bioscopen en de makers nog een extra duwtje in de rug.

Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF

De vier films van de najaarscampagne

 • Ritueel (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 7 september
  Ticketactie: 12-15 september
 • Rebel (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 5 oktober
  Ticketactie: 17-20 oktober
 • Close (distributeur: Lumière)
  Release: 2 november
  Ticketactie: 14-17 november
 • De acht bergen (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 14 december
  Ticketactie: 19-22 december

De najaarscampagne is een samenwerking van distributeurs Lumière en KFD, productiehuizen Eyeworks Film & TV Drama, Caviar, Menuet en Menuetto, alle deelnemende bioscoopuitbaters en het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon.

Meer info over de actie en de voorwaarden zijn te vinden op de website vlaamsefilmactie.be.