Ga verder naar de inhoud

Sundance selecteert Object 817 van Olga Lucovnicova

12 december 2023

De korte documentaire Object 817 van VAF Wildcardwinnaar en Gouden Beer-laureaat Olga Lucovnicova is geselecteerd voor het Sundance Film Festival (18-28 januari). Dat maakte de festivalorganisatie net bekend.

De in Moldavië geboren documentairemaker Olga Lucovnicova studeerde in 2020 af aan het Doc Nomads-programma van LUCA School of Arts. Met haar eindwerk Nanu Tudor won ze datzelfde jaar de VAF Wildcard. Enkele maanden daarop werd ze op het Internationaal Filmfestival van Berlijn bekroond met een Gouden Beer. Met haar VAF Wildcard regisseerde Lucovnicova vervolgens Object 817, dat op Sundance in wereldpremière zal gaan.

Still uit Object 817 (2024)
Still uit Object 817 (2024)

Object 817

De korte documentaire Object 817 brengt ons terug naar een huiveringwekkende ontdekking in de jaren ’90, diep verborgen in het Russische Oeralgebergte. Op oude homevideobeelden zien we hoe een groep mensen in een plaatselijk politiekantoor samenkomt om een klein, bizar wezen te onderzoeken. Na uitgebreid onderzoek besluiten ze unaniem dat het wezen van buitenaardse oorsprong moet zijn.

Het scenario en de regie van Object 817 zijn van Olga Lucovicova, die in samenwerking met Jan De Coster ook een groot deel van de montage op zich nam. De productie is van Frederik Nicolai en Annabel Verbeke voor While We're Here. Het geluid is van Gedeon Depauw, Joren Gorge en Theo Meewis. Matthias Dewilde verzorgde de muziek.

Intussen is Olga Lucovnicova volop in productie van haar eerste lange documentaire, Last Letters From My Grandma, die wordt verwacht in 2025. Net als Object 817 is het een productie van While We’re Here

Object 817 en Last Letters From My Grandma kunnen rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Ik heb meer dan twee jaar aan deze film gewerkt en ben dan ook ongelofelijk blij dat ik hem op Sundance aan een breed publiek kan tonen. Op een bepaald moment leek het een onmogelijke film: ik werd gearresteerd tijdens de opnames, de protagonisten waren bang om voor de camera te verschijnen, …. Het plan om een film te maken over een van de meest geheime plaatsen in Rusland voelde af en toe onmogelijk. Ik ben mijn producent en het VAF bijzonder dankbaar omdat ze, ondanks alle moeilijkheden, steeds in mij en het project zijn blijven geloven.

Regisseur Olga Lucovnicova

Sundance

Het Sundance Film Festival is één van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten en vindt elk jaar in januari plaats in Salt Lake City, Utah. Met Object 817 is al een derde selectie bekendgemaakt met Vlaamse inbreng.

Vorige week raakte bekend dat Soundtrack to a Coup d’Etat, de nieuwe documentaire van Johan Grimonprez, in wereldpremière zal gaan in de World Cinema Documentary-competitie van Sundance. Daarnaast is een Vlaamse coproductie, Sebastian van de Brits-Finse regisseur Mikko Makela, te zien in de World Cinema Dramatic-competitie. Sebastian is een internationale coproductie met Dries Phlypo voor Lemming Film als lokale partner.

Soundtrack to a Coup d’Etat kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Still uit Object 817 (2024)
Still uit Object 817 (2024)