Ga verder naar de inhoud

Oh Willy… wint opnieuw op AFI Fest Los Angeles

9 november 2012
Oh Willy…, de korte animatiefilm van regisseursduo Marc James Roels en Emma De Swaef, heeft de Grand Jury Award for Best Animated Short gewonnen op het AFI Fest Los Angeles. In zijn rapport spreekt de Internationale Jury over ‘het mengen van een dynamische verhaalstructuur met een innovatieve stijl van animatie die de kijker in pure verwondering brengt’.
Oh Willy... is een Belgisch-Frans-Nederlandse coproductie waarvoor zowel de personages als de decors voor het grootste deel uit wol en vilt werden gecreëerd.De film is ondertussen al uitgenodigd op bijna 80 festivals en zit aan meer dan 15 internationale onderscheidingen. Zo won hij in september nog de Cartoon d’Or, de hoogste Europese onderscheiding die een korte animatiefilm kan ontvangen. In Oh Willy... keert het hoofdpersonage terug naar de naturistencommune waar hij zijn jeugd doorbracht, omdat zijn moeder, die er nog woont, op sterven ligt. Als ze na een kort herkenningsmoment haar laatste adem uitblaast, wordt Willy geconfronteerd met zijn levenskeuzes. In zijn verwarde triestheid besluit hij de natuur in te vluchten en na enkele moeilijkheden start hij een nieuw leven onder de moederlijke bescherming van een groot harig beest.

 De korte animatiefilm werd zowel geschreven als geregisseerd door Emma de Swaef en Marc James Roels. Deze laatste regisseerde eerder al de korte live-action filmA Gentle Creature. De Vlaamse producenten zijn Ben Tesseur en Steven De Beul voor het in Mechelen gevestigde Beast Animation. Oh Willy... kreeg o.a. steun van het VAF/Filmfonds. Het AFI Film Fest wordt jaarlijks georganiseerd door het prestigieuze American Film Institute (AFI). Vorig jaar vielen zowel Rundskop als Matthias Schoenaerts er in de prijzen.