Ga verder naar de inhoud

Ondernemingen in moeilijkheden (OIM): check door aanvrager

5 juni 2024

Het VAF vraagt speciale aandacht voor een verandering in onze aanpak van de regelgeving rond ‘Onderneming in moeilijkheden’.

Volgens de Europese staatssteunregels mag het VAF geen steun toekennen aan een onderneming die zich volgens bepaalde theoretische parameters in moeilijkheden bevindt. De definitie van onderneming in moeilijkheden (OIM) is terug te vinden in artikel 2, punt 18 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV).

Het VAF verwacht dat je dit vanaf nu zelf controleert en aantoont. Daarvoor gebruik je de berekeningsmodule van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Deze check is niet nodig voor natuurlijke personen, eenmanszaken en vzw’s. Ze geldt ook niet voor podcasts omdat deze onder de de-minimis-regeling vallen. De verplichting geldt wel voor alle soorten financiële steun, ongeacht het soort premie en de afdeling van het VAF (en Screen Flanders). Soms denk je dat je in orde bent en is dat niet het geval. Daarom raden we aan om de parameters die bij de OIM-controle worden gebruikt doorheen het boekjaar goed op te volgen voor jouw onderneming, om zo niet voor onaangename verrassingen te staan. Vaak kan je dit nog tijdig in orde brengen.

Alle informatie die je nodig hebt vind je op onderstaande pagina. Er staat ook te lezen wanneer je juist in orde moet zijn. Met vragen kan je terecht bij je projectbeheerder.