Ga verder naar de inhoud

Lancering oproep Eurimages voor tv-series

6 oktober 2023

De Raad van Europa heeft de eerste oproepen gelanceerd in het kader van het nieuw driejarig pilootprogramma ter ondersteuning van kwaliteitsvolle internationale coproducties van series. Het doel van het programma is om onafhankelijke producenten te versterken en nieuwe samenwerkingen te cultiveren.

De Vlaamse overheid is voor 1 miljoen euro in het driejarige programma gestapt, samen met dertien andere ministeries of filmfondsen.

Twee subsidieoproepen

Het pilootprogramma omvat twee subsidieoproepen, één voor projecten en een andere voor partnerschappen:

  • Coproductiesteun voor series (deadline 31 oktober 2023)
  • Ontwikkelingsprijs voor de coproductie van series (deadline 17 oktober 2023)

Een subsidieaanvraag indienen, kan via het subsidieportaal van de Raad van Europa.

Coproductiesteun voor series

De coproductiesteun voor series is een aanvullend subsidiemechanisme voor series in productiefase. De oproep vergemakkelijkt de laatste financieringsfase van een coproductie door een bijkomende subsidie toe te kennen van 250.000 of 500.000 euro.

De subsidie is bedoeld voor coproducties tussen onafhankelijke producenten uit de deelnemende landen en die uit andere Eurimages-lidstaten en moedigt nauwe samenwerking aan met omroepen en/of streamingdiensten.

Dit jaar kunnen subsidieaanvragen ten laatste op 31 oktober worden ingediend. In 2024 en 2025 wordt de subsidieoproep hernomen.

Ontwikkelingsprijs voor coproductie van series

Vier coproductiemarkten voor series zullen de Ontwikkelingsprijs ter waarde van 50.000 euro hosten. Elke markt die via de oproep wordt geselecteerd, ondertekent een partnerschapsovereenkomst voor een eenmalige presentatie van de prijs tussen 1 januari 2024 en 20 december 2024.

Markten kunnen zich nu aanmelden. De deadline is 17 oktober 2023. De oproep wordt nog eenmaal gelanceerd in 2024, gericht op markten in 2025.

Over het pilootprogramma

Alle regio’s of landen die bijdragen aan het programma vormen samen een Board of Donors. Die raad legt bij opstart van het pilootprogramma de regulering vast en waakt over de uitvoering ervan. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media vertegenwoordigt Vlaanderen in de Board of Donors van het pilootprogramma.

Daarnaast wordt het pilootprogramma ondersteund door: le Centre du Cinéma et de L’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Croatian Audiovisual Centre, Ministry of Culture Estonia, Ministry of Culture of the Hellenic Republic, National Film Institute - Hungary, Luxembourg Film Fund, het Nederlands Filmfonds, Ministry of Culture of North Macedonia, Institute of Cinema and Audiovisual - Portugal, Ministry of Culture of Republic of Serbia, Ministry of Culture of Slovak Republic, Ministry of Culture of Republic of Slovenia and Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA)- Spain.

Meer informatie over de steunmaatregel vind je in de veelgestelde vragen van Eurimages, en op hun website. Heb je toch nog vragen? Stuur een mail naar pilot.series@coe.int.