Ga verder naar de inhoud

Vlaamse Gemeenschap neemt deel aan pilootprogramma Eurimages voor tv-series

3 juli 2023

De Vlaamse Regering neemt deel aan het pilootprogramma van Eurimages voor tv-series. Het programma heeft als doel om de coproductie van series in Europa te stimuleren en te ondersteunen. De Raad van Europa zette dit programma op voor de periode 2023-2025. De Vlaamse Regering, op initiatief van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle, ondersteunt het pilootproject met een bijdrage van 1 miljoen euro, gespreid over drie jaar.

Still uit Zeevonk (2023)
Still uit Zeevonk (2023)

Wat is Eurimages?

Eurimages is het pan-Europese coproductiefonds van de Raad van Europa. Het verleent al sinds 1989 financiële steun aan Europese filmcoproducties. België is namens de gemeenschappen lid van Eurimages sinds 1988. Gezien het groeiende belang van tv-series in Europa zet de Raad van Europa nu een gelijkaardig programma op voor tv-series.

Dit programma is een unieke kans om de samenwerking tussen de Vlaamse en de Europese audiovisuele sector te bevorderen. We willen onze producenten ondersteunen om hun talent en hun verhalen te delen met een breed en divers publiek.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle

Stimulans voor internationale audiovisuele samenwerkingen

De Vlaamse Regering ziet dit pilootprogramma als een mooie opportuniteit voor de Vlaamse audiovisuele sector, die al jarenlang uitblinkt in de productie van kwalitatieve en succesvolle tv-series. Door mee te stappen in dit programma kan de Vlaamse Gemeenschap meer steun bieden aan de onafhankelijke audiovisuele producenten in Vlaanderen en hen helpen om internationale samenwerkingen aan te gaan. Bovendien kan dit programma een impuls geven aan de investeringen voor tv-producties, die momenteel nog niet dezelfde steun krijgen als filmproducties.

De Vlaamse Regering hoopt dat het pilootprogramma een succes wordt en dat het zal leiden tot meer diversiteit, innovatie en kwaliteit in het Europese audiovisuele landschap.

Het VAF waardeert deze extra kans tot internationale samenwerkingen voor onze onafhankelijke producenten ten zeerste. Het buitenland kent onze regio als een topbestemming voor talent en dit zal de deur voor coproductie van succesvolle tv-series alleen maar verder openen.

Directeur-intendant van het VAF Koen Van Bockstal

Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Board of Donors

Alle regio’s of landen die bijdragen aan het programma vormen samen een ‘Board of Donors’. Die raad legt bij opstart van het pilootprogramma de finale regulering vast en waakt over de uitvoering. Een beleidsmedewerker van het Departement Cultuur, Jeugd en Media zal in die raad Vlaanderen vertegenwoordigen.