Ga verder naar de inhoud

Prism geselecteerd voor New York Film Festival

25 augustus 2021

De experimentele documentaire Prism van An van. Dienderen, Rosine Mbakam en Eléonore Yameogo is geselecteerd voor het New York Film Festival (17 september-11 oktober). De film beleeft er zijn wereldpremière in de Currents-sectie voor hedendaagse en innovatieve films.

Still uit Prism (2021)

Voor Prism nodigde Belgisch filmmaker An van. Dienderen de in Brussel wonende Rosine Mbakam uit Kameroen en de in Parijs gevestigde Eléonore Yameogo uit Burkina Faso uit. Samen maakten ze een film waarin de verschillen in hun huidskleur dienen als vertrekpunt om hun ervaringen met de beperkingen van het medium te verkennen. Fotografische media zijn technologisch en ideologisch bevooroordeeld en begunstigen de witte huid. Prism problematiseert de neutraliteit en machtsongelijkheid van audiovisuele media om andere ongelijkheden in de samenleving op basis van huidskleur te bekritiseren.

Prism is geproduceerd door Natalie Gielen voor productiemaatschappij Elektrischer Schnellseher, in coproductie met het Belgisch-Kameroense Tandôr productions en Onezik uit Burkina Faso.

De Belgische première van Prism zal plaatsvinden op 8 december in de Beursschouwburg. Daarna volgen vertoningen in onder meer KASK Cinema Gent, Dr. Guislainmuseum Gent en Mu.ZEE Oostende.

Bekijk hier de trailer van Prism.

Meer info over de titel vind je op de Flanders Image-website.

In 2015 maakte An van. Dienderen de korte film Lili over zogenaamde 'China Girls', vrouwen met een blanke huid die sinds de jaren 1920 naast een kleurenkaart worden gefilmd om de kleuren van de film aan te passen. Hun porseleinwitte huid wordt gebruikt als referentie voor de kleurcorrectie van camera's en drukwerk, wat geleid heeft tot de uitsluiting van mensen die zich niet aan deze impliciete norm hielden.

Prism en Lili kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Prism kon verder rekenen op ondersteuning van Africalia, Stad Gent, Beursschouwburg, KASK & Conservatorium, School of Arts Gent en ARGOS centre for audiovisual arts.