Ga verder naar de inhoud

Rebel bekroond in Philadelphia

29 oktober 2022

Rebel van Adil & Bilall heeft op het Philadelphia Film Festival de prijs voor Best Narrative Feature gewonnen. Dat heeft de festivaljury zonet bekendgemaakt. De film beleefde in Philadelphia zijn Amerikaanse première in het programma 'Sight & Soundtrack'. Rebel is sinds 5 oktober in de Belgische zalen te zien.

In de jury van de Narrative Feature-competitie van het Philadelphia Film Festival zetelden o.a. filmjournalist Jen Yamoto, acteur Noah Segan (Knives Out) en Emmy-genomineerd monteur Vera Drew (Who is America). Naast Rebel was ook Cannes-winnaar Close van Lukas Dhont geselecteerd voor het Amerikaanse filmfestival.

Rebel is de eerste Vlaamse speelfilm van Adil & Bilall sinds Patser (2018). In de tussentijd was het regisseursduo voornamelijk in Hollywood actief, waar ze Bad Boys for Life (2020) met Will Smith en Martin Lawrence regisseerden, net als twee episodes van de TV-serie Ms. Marvel (2022).

Rebel ging eerder dit jaar in wereldpremière als Midnight Screening op de voor Vlaanderen historische 75ste editie van het Festival van Cannes. In de film volgen we de 13-jarige Marokkaanse jongen Nassim, die na de dood van zijn vader op zoek is naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale dealer en gangster. Ondanks zijn jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven er zal gaan uitzien.

Naast Adil en Bilall schreven ook o.a. Kevin Meul en Jan Van Dyck mee aan het scenario voor Rebel. In de hoofdrollen zien we o.a. Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal en Amir El Arbi. Robrecht Heyvaert tekende voor de fotografie, terwijl Hannes De Maeyer instond voor de originele score. De choreografie van de dansscènes is van Sidi Larbi Cherkaoui.

Still uit Rebel (2022)
Still uit Rebel (2022)

Distributeur Kinepolis Film Distribution (KFD) bracht Rebel op 5 oktober uit in de Belgische zalen, waar de film nog steeds is te zien. Verder kreeg Rebel ook een bioscooprelease in Nederland, Frankrijk, Marokko en een aantal Noord-Afrikaanse en Franstalige Afrikaanse landen.

Hoofdproducenten zijn Bert Hamelinck en Dimitri Verbeeck voor Caviar. Wild Bunch staat in voor de internationale rechterverkoop.

Rebel kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in de film.