Ga verder naar de inhoud

Recordaantal Vlaamse (co)producties in Cannes

3 juni 2021

Naast de majoritair Vlaamse productie La Civil van Teodora Ana Mihai zijn verschillende Vlaamse coproducties uitgenodigd voor de Officiële Selectie van het Festival van Cannes. Het gaat om Les intranquilles van Joachim Lafosse (in competitie), Annette van Leos Carax (openingsfilm, in competitie) en Un monde van Laura Wandel (Un Certain Regard). Nooit eerder waren er zoveel Vlaamse coproducties te zien in Cannes.

Les intranquilles, de nieuwe speelfilm van de Belgische regisseur Joachim Lafosse over twee geliefden die een mentale gezondheidscrisis doormaken, is geselecteerd voor de Officiële Competitie in Cannes en maakt zo kans op de Gouden Palm. Het Brusselse productiehuis Prime Time werkte als Vlaamse partner mee aan de film.

Een andere titel in de Officiële Competitie is Annette van Leos Carax, die dit jaar het festival mag openen. De musicalfilm met Adam Driver en Marion Cotillard in de hoofdrollen werd voor een deel gedraaid in Vlaanderen, op locatie en in de onderwaterstudio’s van Lites in Vilvoorde. Acteur Wim Opbrouck is in een bijrol te zien en ook achter de schermen was er een grote Vlaamse inbreng.

Net als La Civil van Teodora Ana Mihai is Un monde, het speelfilmdebuut van de jonge Belgische filmmaakster Laura Wandel, geselecteerd voor de Un Certain Regard-sectie. Un monde gaat over het niet zo onschuldige leven op de lagere school en de keuze tussen vrienden maken en familiebanden beschermen. Het Gentse productiehuis Lunanime is als Vlaamse coproducent bij deze film betrokken.

Ten slotte zullen in Cannes ook Vlaamse titels gepresenteerd worden op de Marché du Film, het industrie-event dat parallel met het filmfestival loopt (6-15 juli). Aller/Retour, de nieuwe speelfilm van Dorothée van den Berghe die momenteel in postproductie is, is uitgenodigd om deel te nemen aan een showcase van het Tallinn Black Nights Festival op de filmmarkt in Cannes. De productie van Aller/Retour is van Caviar.

La Civil, Les Intranquilles, Un monde en Aller/Retour konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, in Annette.