Ga verder naar de inhoud

4,46 miljoen euro voor meerjarige subsidieronde 2024-2027 bij Publiek

3 oktober 2023

De Raad van Bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft beslist om aan 19 publieksorganisaties meerjarige subsidies toe te kennen voor de periode 2024-2027. Dit voor een totaalbedrag van jaarlijks 4.460.363 euro. Het gaat hier om aanvragen voor werkingssubsidies van organisaties actief binnen de domeinen van de vertoning en spreiding van en de educatie en reflectie rond filmcultuur.

Positief advies voor 19 aanvragen

Voor deze meerjarige subsidieronde werden 25 ontvankelijke aanvragen ingediend, goed voor een totaal aanvraagbedrag van 5.844.472 euro.

Vier verschillende beoordelingscommissies brachten een advies uit op basis van het beschikbare budget per commissie. Zij gaven een positief advies aan 19 aanvragen, goed voor een totaalbedrag van 4.460.363 euro. De Raad van Bestuur van het VAF volgde het advies van de commissies.

Bijkomende inspanning van de Vlaamse Regering

In het kader van de nieuwe Beheersovereenkomst van het VAF/Filmfonds 2022-2025 verhoogde de Vlaamse Regering vanaf 2023 de basisenveloppe van de afdeling Publiek met 180.000 euro. Nu kent de Vlaamse Regering ook 400.000 euro extra toe aan deze dotatie.

De regering hield enerzijds rekening met het oplopende koopkrachtverlies van de betrokken publieksorganisaties, alsook met nieuwe evoluties in het landschap van de arthousebioscopen.

Deze inspanning staat voor een bijkomende budgetverhoging van maar liefst 9%.

De totale basisenveloppe van de afdeling Publiek van het VAF evolueert hiermee naar 5.049.000 euro.

In navolging van de extra inspanningen die de Vlaamse regering leverde voor de sector van het Kunstendecreet en de erfgoedsector, verhoog ik ook het subsidiebudget van de publieksorganisaties, die meerjarig ondersteund worden door het VAF. Dit doe ik om het landschap van de filmcultuur in de komende vier jaar verder te versterken en de nodige ruimte te creƫren voor initiatieven rond de vertoning, spreiding, educatie en reflectie van en rond de kwaliteitsfilm. Deze spelers leveren omwille van hun specifieke focus op Vlaamse film, grenzeloze cinema en filmbeleving een belangrijke bijdrage aan ons culturele weefsel en verdienen onze steun.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon

Werkingssubsidies Publiek

De werkingssubsidies worden voor het eerst toegekend op basis van het vereenvoudigde en geactualiseerde Deelreglement Publiek. Met deze meerjarige ondersteuning wil het VAF het ecosysteem rond filmcultuur zowel verduurzamen als een nieuwe dynamiek geven voor de komende vier jaar. Het grootste deel van het budget van Publiek gaat naar meerjarige ondersteuningen.

Toegekende werkingssubsidies

Voor de periode 2024-2027 ontvangen de volgende organisaties een meerjarige subsidie:

mengvorm:
MOOOV, Fonk, JEF

festivals:
Film Fest Gent, Anima, Filmfestival Oostende, BIFFF, Filem'On, Offscreen Filmfestival, BSFF & BRIFF

vertoners:
Nova, Cinemaximiliaan, Art Cinema OFFoff, KASKcinema, Sphinx cinema / La Luna

filmwijze organisaties:
Sabzian, Cinea / Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Kortfilm.be, REKKER