Ga verder naar de inhoud

Rosa Marchant wint Prijs voor Beste Acteerprestatie op Sundance voor Het smelt

28 januari 2023

Rosa Marchant, de 17-jarige actrice die een van de hoofdrollen speelt in Het smelt, het speelfilmdebuut van Veerle Baetens, heeft de Special Jury Award voor Beste Acteerprestatie gewonnen op het Sundance Film Festival. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Het smelt ging in wereldpremière op Sundance als onderdeel van de World Cinema Dramatic-competitie.

Het smelt brengt het verhaal van de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto. Ze wil afrekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achterlaten.

Rosa Marchant brengt samen met Charlotte De Bruyne een hartverscheurende prestatie in Het smelt. De film dwingt ons te kijken naar hoe de jonge, genegenheid zoekende en kwetsbare Eva wordt gevormd tot haar broze, geïsoleerde volwassen zelf.

Het scenario voor Het smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Ondertussen is het ook uitgebracht in tal van vertalingen.

For delivering a piercing and resonant performance that haunted the jury for days. She employed a poetic nuance and complexity throughout her interpretation of the role, belying experience well beyond her years. This is an actor to follow and the jury looks forward to watching her command more screens.

De jury van Sundance over de acteerprestatie van Rosa Marchant

Zo ongelooflijk blij, zo dankbaar! Ik wist niet eens dat deze prijs bestond, laat staan dat ik ervoor in aanmerking kwam.

Hoofdrolspeler Rosa Marchant in een eerste reactie

Het Sundance Film Festival is één van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten en vindt elk jaar eind januari plaats in Salt Lake City, Utah. Het smelt maakte er samen met 11 andere internationale films kans op de prijzen in de World Cinema Dramatic-competitie.

Het smelt is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film (De Patrick, Rundskop, D’Ardennen). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution (KFD) brengt de film in het najaar van 2023 in de Belgische bioscopen uit.

Het smelt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in de film.

Still uit Het smelt (2023)
Still uit Het smelt (2023)