Ga verder naar de inhoud

Ruben Impens uitgenodigd voor Academy of Motion Picture Arts and Sciences

29 juni 2022

De Vlaamse chef fotografie Ruben Impens heeft een uitnodiging op zak om lid te worden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), de organisatie achter de Oscars. De fotografie van Ruben Impens was bepalend voor films als het voor een Oscar genomineerde The Broken Circle Breakdown, het in 2021 in Cannes met een Gouden Palm bekroonde Titane, alsook De acht bergen (Le otto montagne) waarmee Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch dit jaar met de Prijs van de Jury op het Festival van Cannes werden bekroond.

Het is ondertussen een traditie geworden dat de Academy rond deze periode van het jaar een selecte groep filmprofessionals die zich hebben onderscheiden door hun bijdragen aan de filmwereld uitnodigt om lid te worden. Impens is dit jaar bij de tien chefs fotografie die deze eer te beurt valt.

Andere films en series waar Ruben Impens voor de fotografie tekende zijn bv. The Mustang, Dirty God, Beautiful Boy, Grave, Black Mirror (Men Against Fire), De helaasheid der dingen, Turquaze en Aanrijding in Moscou.

Felix van Groeningen en Ruben Impens op de set van Belgica (2016)
Felix van Groeningen en Ruben Impens op de set van Belgica (2016)

AMPAS selecteert leden op basis van beroepskwalificaties, waarbij vertegenwoordiging, inclusie en gelijkheid een prioriteit blijven. De groep van 397 leden bestaat dit jaar voor 44% uit vrouwen, 37% behoort tot ondervertegenwoordigde gemeenschappen en 50% is afkomstig uit 53 landen en gebieden buiten de Verenigde Staten. Onder de genodigden bevinden zich 71 Oscargenomineerden en 15 Oscarwinnaars.

Onder de Vlamingen die in het verleden al uitgenodigd werden door de Academy zijn o.a. regisseurs Felix van Groeningen, Dominique Deruddere, Michaƫl Roskam, Stijn Coninx, Emma de Swaef, Sahim Omar Kalifa, chef fotografie Jo Willems en monteur Nico Leunen.

The Broken Circle Breakdown, De acht bergen, Dirty God, De helaasheid der dingen, Turquaze en Aanrijding in Moscou werden gemaakt met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Ruben Impens op de set van The Broken Circle Breakdown (2012)
Ruben Impens op de set van The Broken Circle Breakdown (2012)