Ga verder naar de inhoud

Vlaams minister van Economie verdubbelt budget binnen oproep: Screen Flanders investeert 3 miljoen euro in 14 nieuwe projecten.

18 december 2023

Screen Flanders investeert 2.983.000 euro in 14 nieuwe audiovisuele producties. Wegens de grote vraag en hoge kwaliteit van de ingediende dossiers, heeft Vlaams minister van Economie Jo Brouns het initiëel beschikbare budget van 1,5 miljoen euro binnen de oproep verdubbeld. Hierdoor kan Screen Flanders aan maar liefst negen extra projecten steun toekennen. Deze 14 gesteunde producties zullen meer dan 26 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,78 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 30.000 euro en 400.000 euro per project.

Onze Vlaamse audiovisuele producties worden wereldwijd geprezen voor hun hoogstaande kwaliteit. Dat zien we zeker ook terug in het aantal én de hoge kwaliteit van de ingediende projecten. We verdubbelen daarom het budget en kunnen hierdoor maar liefst negen extra projecten ondersteunen. Deze investeringen leggen ons geen windeieren, samen met de professionele begeleiding door Screen Flanders zorgt dit voor een economische hefboom van 8,78 per geïnvesteerde euro.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns

14 gesteunde projecten

Vijf series krijgen binnen deze oproep steun, waarvan drie majoritair Vlaamse series: This Is Not A Murder Mystery, Dood Spoor en de animatieserie Interstellar Ella seizoen 2. De gesteunde fictieseries Call Me Levi en Safe Harbor zijn internationale coproducties.

Verder steunt het economisch fonds ook negen speelfilms. Het gaat om vier majoritair Vlaamse fictiefilms: Patsers, Ferry 2, Milano en Jonge Harten, twee internationale fictiefilms: Steal Away Home en The Girl from Köln, en drie minoritair Vlaamse animatie speelfilms: Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik, Heidi en de redding van de Lynx en Outfoxed.

Van de 14 ondersteunde producties is de verdeling majoritair/minoritair Vlaams exact 50%, en zijn er vier animatieprojecten versus tien fictieprojecten.

Wat is Screen Flanders?

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Meer informatie over de ondersteunde producties is te vinden op de Screen Flanders-website.

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Gesteunde projecten oproep 2 - 2023

Ondersteunde series (fictie, majoritair Vlaams)

Dood Spoor

Een fictieserie geschreven door Malin-Sarah Gozin, die de reeks ook samen met Hans Vercauter regisseert. De opnames vinden plaats in Mechelen, Antwerpen en Brussel. Dood Spoor is een productie van Lompvis voor PlayMedia en Streamz. De internationale sales is in handen van Caviar.

This is Not a Murder Mystery

Een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. Christophe Dirickx en Paul Baeten schreven het scenario, Hans Herbots en Matthias Lebeer regisseren de serie. This is Not a Murder Mystery is een productie van Panenka. VRT, RTL, Proximus, Studiocanal en de Europese fictiesamenwerking New8 zijn bevestigd als distributiepartners.

Ondersteunde serie (animatie, majoritair Vlaams)

Interstellar Ella seizoen 2

Animatieserie over de avonturen van Ella en haar vrienden in de ruimte. Marianne Op de Beeck, An De Gruyter en Ilka De Bisschop schreven het script, Tom Van Gestel en Freek Quartier regisseren de serie. Het tweede seizoen van Interstellar Ella is een productie van het Vlaamse Fabrique Fantastique in coproductie met Canada. Studio Fantastique verzorgt de animatie. Aardman Animation is de internationale sales agent en Studio 100 TV is aan boord in Vlaanderen.

Ondersteunde series (fictie, minoritair Vlaams)

Call Me Levi

Duits-Belgische fictieserie over hoe Levi Strauss één van de eerste miljonairs ooit wordt. De Vlaamse coproducent is Bravado Fiction. Neele Vollmar en Robert Kause schreven het scenario, Vollmar is tevens regisseur. De cast bestaat uit Vincent Redetzki, Amy Benkenstein en Anton von Luck. De serie is verkocht in Duitsland aan ARD/Degeto en MDR, Bavaria Media verzorgt de internationale sales.

Safe Harbor

Safe Harbor is een Nederlands-Belgische coproductie van Submarine Productions met Menuetto Film als Vlaamse coproducent. Mark Williams (Ozark) is de showrunner. Scenaristen zijn Mark Williams, Carl Joos, Caroline Alderson en Iain Weatherby. Arne Toonen, Inti Calfat & Dirk Verheye regisseren de serie. De cast bestaat uit Alfie Allen, Charlie Murphy, Jack Gleeson, Martijn Lakemeijer en Charlotte Timmers. De opnames vinden plaats in Antwerpen. Streamz en Videoland zullen de serie uitzenden in Vlaanderen en Nederland.

Ondersteunde speelfilms (fictie, majoritair Vlaams)

Ferry 2

Wannes Destoop regisseert de tweede Ferry-film, een productie van Sallie Gardner & Domm. Tibbe van Hoof en Geerard Van de Walle schreven het scenario. De cast bestaat uit o.a. Frank Lammers en Huub Smit. Bevestigde distributiepartners zijn Netflix, VRT en Federation Studios.

Jonge Harten

Speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, die ook het script schreef, over hoe je wereld op zijn kop staat bij de allereerste verliefdheid. Jonge Harten is een productie van Polar Bear. De cast bestaat uit Lou Goossens, Marius De Saeger, Geert Van Rampelberg, Emilie De Roo en Dirk Van Dijck. De opnames vonden plaats in Wetteren en Deinze. VRT is bevestigd als partner.

Milano

Milano is de eerste fictielangspeelfilm van Christina Vandekerckhove (Rabot), die ook het scenario schreef. De cast bestaat uit Matteo Simoni, Basil Wheatley, Alexia Depicker, Jo Deseure en Taeke Nicolaï. De opnames vonden o.a. plaats in Gent. Lunanime is producent, VRT is coproducent en Lumière zal de film verdelen in de Benelux.

Patsers

Een film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Bram Renders, Sven Huybrechts en Ruben Vermeersch schreven het scenario, dat zich vijf jaar na Patser afspeelt. De cast bestaat uit Matteo Simoni, Nora Gharib, Saïd Boumazoughe en Junes Lazaar. De opnames vinden plaats in Antwerpen en Nederland. Patsers is een productie van A Team Productions.

Ondersteunde speelfilms (fictie, minoritair Vlaams)

The Girl from Köln

Een film over hoe de rebelse 17-jarige Vera Brandes het legendarische concert van Keith Jarrett in Keulen organiseert in 1975 en zo muziekgeschiedenis schrijft. Het script en de regie zijn in handen van Ido Fluk. De cast bestaat uit Mala Emde, John Magaro en Michael Chernus. Lemming Film België is de Vlaamse coproducent. September Film brengt de film uit in de Benelux.

Steal Away Home

Een film van Clement Virgo, geschreven door Virgo en Tamara Faith Berger. Tussen Fanny, een tiener kunstenares, en Cécile, een vluchtelinge uit Congo, ontstaat een onwaarschijnlijk vriendschap die tot grote spanningen en verre gevolgen leidt in hun stad. Een Canadees-Belgische coproductie met Potemkino Port als Vlaamse coproducent.

Ondersteunde speelfilms (animatie, minoritair Vlaams)

Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik

Joost van den Bosch en Erik Verkerk verfilmen de tweede Dikkie Dik-film, naar een scenario van Burny Bos. De film is een Nederlands-Vlaamse coproductie met Eyeworks Film & TV Drama als Vlaamse coproducent. De Gentse studio Animal tank verzorgt de animatie, In The Air distribueert de film in de Benelux en Ketnet is bevestigd als partner.

Heidi en de redding van de Lynx

In deze film redt de wereldberoemde Heidi een lynxfamilie en hun huis van een hebzuchtige zakenman. Heidi en de redding van de Lynx is een productie van het Duitse Studio 100 Media en het Vlaamse Hotel Hungaria Animatie. Tobias Schwarz neemt de regie op zich, naar een scenario van Rob Sprackling. Kinepolis Film Distributie brengt de film uit in de Benelux.

Outfoxed

3D-animatiefilm in regie van Paul Bolger, naar een scenario van Barry Devlin. Outfoxed is een Iers-Belgisch-Luxemburgse productie met Walking The Dog als Vlaamse coproducent. Walking The Dog Studio en Frame 13 verzorgen de animatie in het Vlaams Gewest. JUST4KIDS brengt de film uit in de Benelux, KMBO in Frankrijk, en MK2 verkoopt de film in de rest van de wereld.