Ga verder naar de inhoud

Screen Flanders investeert twee miljoen euro in nieuwe films en series

6 juni 2023

Screen Flanders investeert 2.000.000 euro in acht nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Jo Brouns vandaag bekend. Deze producties zullen 16.711.379 euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,36 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 100.000 euro en 400.000 euro per project.

Drie speelfilms krijgen binnen deze oproep steun: de fictiefilms Skiff en Waarom Wettelen en de animatie speelfilm Juul. Verder steunt het economisch fonds ook vijf fictieseries: Moresnet, How To Kill Your Sister, Arcadia seizoen 2 en de internationale coproducties State Of Happiness seizoen 3 en Elixer. Van de acht ondersteunde producties zijn er zes majoritair Vlaams, en twee minoritair Vlaams.

Onze Vlaamse audiovisuele producties worden wereldwijd geprezen voor hun hoogstaande kwaliteit. De oogst van deze oproep is alvast veelbelovend: van tedere auteursfilms en een unieke Vlaamse artistieke animatiefilm, tot high-end fictieseries van eigen bodem en internationale coproducties. Met deze steun willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en aantrekkelijke audiovisuele regio, en zorgen we voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering van de sector.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns

Wat is Screen Flanders?

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Ondersteunde speelfilms oproep 1 - 2023

Juul
Juul is een majoritair Vlaamse artistieke animatiefilm. Het 17-jarige circusmeisje Juul raakt na een mislukte act in coma en wordt hersendood verklaard. Haar vader Bor voert haar op als levende marionet. Bij Juul, die toch nog bij bewustzijn is, groeit de innerlijke razernij en wanhoop. Uit protest tegen de vernederingen, laat ze zichzelf langzaam van porselein worden. An De Gruyter schreef het scenario, Tom Van Gestel (Bim) regisseert. Juul is een productie van Fabrique Productions, Studio Fantastique verzorgt de animatie en Option Media de stemopnames. Studio 100 Film GmbH is de sales agent, Alpha Films distribueert in Spanje en Paradiso Films in Nederland.

Skiff
De vijftienjarige Malou groeit op in een kleine gemeente waar ze uitblinkt in de plaatselijke roeiclub. Maar met een afwezige moeder en pesterijen in de club is haar broer Max de enige bij wie ze af en toe haar hart kan luchten. Wanneer Malou gevoelens krijgt voor Max' vriendinnetje Nouria, ontstaat er een verwarrende driehoeksverhouding. De fictiefilm Skiff van het jonge productiehuis Mirage is geschreven door Cecilia Verheyden en Vincent Vanneste. Cecilia Verheyden (Ferry) neemt ook de regie op zich. De opnames vinden o.a. plaats in Willebroek, met een overwegend vrouwelijk team.

Waarom Wettelen
Waarom Wettelen volgt een bonte groep familieleden en vrienden op de begrafenis van de net overleden Christine. Het scenario is van de hand van Dimitri Verhulst, die ook debuteert als regisseur. De opnames vinden plaats in Laarne, Berlare, Lievegem, Wetteren, Gent, Evergem, Halle, Deinze en Schendelbeke. In de cast vinden we namen als Peter Van den Begin, Tine Roggeman, Cami Moonen, Marijke Pinoy, ... Waarom Wettelen is een productie van Czar Film & TV (Skunk). Dutch FilmWorks distribueert in de Benelux, Kinepolis Film Distribution brengt de film in de Belgische cinemazalen.

Ondersteunde series oproep 1 - 2023

Moresnet
Een profetische dodenlijst dwingt een man ertoe op zoek te gaan naar zijn toekomstige moordenaar om zijn leven en dat van zijn geliefden te redden. Moresnet is een serie van productiehuis Lompvis (Noise), geschreven door Frank Van Passel, Jef Hoogmartens en Jonas Van Geel. Frank Van Passel (Renaissances) en Jonas Van Geel nemen ook de regie op zich. Streamz, Newen Connect en ZDF Neo zijn reeds bevestigde distributiepartners.

How To Kill Your Sister
Anna en Kat, twee van elkaar vervreemde zussen, vertrekken samen op roadtrip om de as van hun overleden ouders te verstrooien in Zuid-Spanje. Op het dak van hun wagen staat de doodskist bestemd voor Anna, de jongste van de twee: ze heeft kanker en verwacht niet meer terug te keren. Wat de zussen niet weten, is dat ze allebei, en om geheel eigen redenen, een verlammend geheim met zich meedragen... How To Kill Your Sister is geschreven door Pedro Elias en Evelien Broekaert, en wordt geregisseerd door Jonas Geirnaert (De dag). Het is een productie van FBO (Zillion), in coproductie met Telenet en Made For Film. Reeds bevestigde zenders en distributiepartners zijn Play4, Streamz en ZDF Neo.

Arcadia seizoen 2
In het tweede seizoen volgen we verder de belevenissen van de familie Hendriks-Jans na de deportatie van vader Pieter uit Arcadia naar de buitenwereld. Arcadia is een majoritair Vlaamse serie van productiehuis Jonnydepony (Transport), geschreven door Philippe De Schepper, Bas Adriaensen en Zita Theunynck. Joël Vanhoebrouck (Undercover) neemt de regie op zich. In de cast zien we grotendeels dezelfde namen terug als in het eerste seizoen: Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Gene Bervoets, Jean Janssens, etc. De postproductie gebeurt in Vlaanderen, bij The Pack (beeld) en Sonhouse (audio). Bevestigde zenders zijn VRT/VRT1, NPO/KRO-NCRV, WDR/SWR en Wild Bunch doet de internationale sales.

Elixer
Nadat Isabelle Rombauts onverwacht is benoemd tot CEO van het familiebedrijf LXR Pharma, ontdekt ze dat hun meest succesvolle medicijn verschrikkelijke bijwerkingen heeft. Haar familie wil een schandaal voorkomen, kiest ze voor hen of haar geweten? Elixer is een productie van het Nederlandse Topkapi, in coproductie met het Vlaamse Menuetto (De acht bergen). De fictieserie is geschreven door Maaik Krijgsman, Dana Nechustan regisseert. Onder de cast vinden we namen als Katelijne Damen en Wim Opbrouck terug. Steve Willaert componeert de muziek. De opnames vinden o.a. plaats in Sint-Katelijne-Waver, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Lier. Elixir zal worden uitgezonden op VRT, NPO, ZDF en de publieke zenders in Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Ijsland, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije. Banijay Rights verzorgt de wereldwijde sales.

State Of Happiness seizoen 3

1987. Terwijl de rest van de wereld in een recessie belandt, houdt olie de Noorse economie recht. Toch zorgt dit voor politieke en economische onrust. Is het land te afhankelijk geworden van de olie-industrie? En hoe gaan we om met die gigantische veranderingen voor mens en milieu? State Of Happiness is een productie van het Noorse Maipo Film, in coproductie met het Vlaamse Lunanime (Grond). Mette M. Bølstad schreef het scenario, Petter Næss regisseert. Er vinden opnames plaats in Kraainem, Lint, Wilrijk, Asse en Antwerpen. State Of Happiness seizoen 3 zal vertoond worden op de Noorse zender NRK, Lumière Publishing distribueert in de Benelux en DR sales is verbonden als sales agent.