Ga verder naar de inhoud

Soundtrack to a Coup d'Etat naar Sundance

6 december 2023

Soundtrack to a Coup d’Etat, de nieuwe documentaire van Johan Grimonprez, is geselecteerd voor de Internationale Documentairecompetitie van het Sundance Film Festival (18-28 januari 2024). Dat maakte het festival zonet bekend.

Johan Grimonprez is filmmaker, videokunstenaar en curator, bekend van o.m. Dial H-I-S-T-O-R-Y (1997), Double Take (2009) en Shadow World (2016), een documentaire over de internationale wapenhandel die voor tientallen internationale filmfestivals geselecteerd werd en in 2017 bij ons is bekroond met de Ensor voor Beste Documentaire.

Het afgelopen jaar was Grimonprez nog geselecteerd voor documentairefestival Hot Docs in Toronto met Four Chambers to the Heart, een korte geanimeerde documentaire over Renaissance-kunstenaar Sofonisba Anguissola die hij samen met Kostas Ioannidis regisseerde.

Soundtrack to a Coup d'Etat

Soundtrack to a Coup d’Etat is een documentaire die is opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames, met als thema de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

In 1960 traden zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen toe tot de Verenigde Naties, een geopolitieke aardverschuiving die de meerderheid van stemmen deed kantelen van de koloniale grootmachten naar het Globale Zuiden. Congo werd de arena waarin de strijd om de VN werd uitgevochten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsov op een VN-top met zijn schoen op tafel klopte als reactie op de neokoloniale greep op het nieuwe onafhankelijke Congo, werden VN-afgevaardigden uit Afrikaanse landen gechanteerd. In een ongelofelijke wending verenigde de moord op Patrice Lumumba het Afro-Aziatische blok, dat eiste dat de Algemene Vergadering van de VN stemde voor een onmiddellijke wereldwijde dekolonisatie.

Johan Grimonprez schreef het scenario en regisseerde de film op basis van archiefbeelden en historische muziekopnames. De montage is van Rik Chaubet, Jonathan Wannyn stond in voor de fotografie en Ranko Paukovic en Alek Goosse verzorgden het geluid.

Soundtrack to a Coup d'Etat is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. De openbare omroepen VRT en RTBF zijn eveneens betrokken als coproducent.

De internationale rechten op de film worden vertegenwoordigd door Mediawan (voor Europa) en Submarine Films (wereldwijd buiten Europa).

Still uit Soundtrack to a Coup d'Etat (2023)
Still uit Soundtrack to a Coup d'Etat (2023)

Sundance Film Festival

Het Sundance Film Festival is één van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten en vindt elk jaar in januari plaats in Salt Lake City, Utah. Vorig jaar ging Het smelt, het regiedebuut van Veerle Baetens, op Sundance in première en won hoofdrolspeler Rosa Marchant er de Juryprijs voor de Beste Acteerprestatie.

Naast Soundtrack to a Coup d’Etat is nog een tweede film met Vlaamse inbreng geselecteerd voor Sundance: Sebastian, de tweede speelfilm van de Brits-Finse regisseur Mikko Makela. De film is een coproductie met Vlaanderen, met Dries Phlypo voor Lemming Film als lokale partner.

Soundtrack to a Coup d’Etat kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.