Ga verder naar de inhoud

Speciale vermelding Kinderjury voor Zeevonk in Berlijn

25 februari 2023

Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, heeft een Speciale Vermelding gekregen van de Generation Kplus Kinderjury op het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Dat werd zonet bekendgemaakt. Zeevonk komt op 29 maart in de Belgische bioscopen.

Still uit Zeevonk (2023)
Still uit Zeevonk (2023)

Zeevonk is het speelfilmdebuut van Domien Huyghe. Voor zijn film sloeg hij de handen in elkaar met zijn zus en scenarist Wendy Huyghe, met een verhaal geïnspireerd op het overlijden van hun eigen vader 20 jaar geleden. Coscenarist is Jean-Claude van Rijckeghem. De film werd in de zomer van 2022 gedraaid in Oostende.

Zeevonk gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk heeft veroorzaakt. Lena is echter overtuigd dat dit het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen.

Zeevonk was geselecteerd als openingsfilm van het Generation Kplus-programma van de Berlinale, een competitieve sectie voor films over de leefwereld van kinderen en jongeren. De jury bestond uit zeven kinderen uit Berlijn van 11 tot 14 jaar oud.

De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Andere belangrijke rollen zijn voor Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous en Dunia Elwaleed.

Paradiso Filmed Entertainment brengt Zeevonk op 29 maart bij ons in de bioscopen.

Een speciale vermelding voor jouw speelfilmdebuut is een erkenning waarvan je alleen maar kan dromen. Maar we zijn vooral heel blij voor de film. We hopen dat zoveel mogelijk mensen die kunnen zien, en een vermelding van de kinderjury betekent dan ook de perfecte start. Pa, dit is er eentje voor jou. En voor alle ouders die worden gemist.

Regisseur Domien Huyghe

De productie is van Dries Phlypo en Stephen Vandingenen voor A Private View (Aanrijding in Moscou, Zagros, Mijn vader is een saucisse), in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De productie kreeg steun van Eurimages, het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, de Stad Oostende, de Belgische Tax Shelter, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius en Eén.

Zeevonk kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.