Ga verder naar de inhoud

Speelfilmdebuut Leonardo van Dijl in de prijzen in Cannes

22 mei 2024

Julie zwijgt, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. De film ging afgelopen zaterdag in wereldpremière als onderdeel van Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes.

Julie zwijgt is tijdens de prijsuitreiking van de Semaine de la Critique bekroond met de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvennootschap, en de Prix Fondation Gan ter ondersteuning van de bioscooprelease in Frankrijk.

Aan de vooravond van de wereldpremière in Cannes werd bekendgemaakt dat de Japanse toptennisser Naomi Osaka met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord van de film komt als executive producer. De première afgelopen zaterdag werd op lof onthaald door het publiek van de Semaine de la Critique en de aanwezige filmpers. Onder andere criticus Peter Bradshaw van The Guardian gaf de film een viersterrenrecensie.

Still uit Julie zwijgt (2024, copyright Nicolas Karakatsanis)
Still uit Julie zwijgt (2024, copyright Nicolas Karakatsanis)

Het titelpersonage in Julie zwijgt wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Als jonge belofte bij een tennisclub staat Julies leven volledig in het teken van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor de film, achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis (Cruella, I, Tonya), monteur Bert Jacobs (Zillion, De dag) en componist Caroline Shaw (Bombshell, Fleishman Is in Trouble) mee. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Met het winnen van de Prix SACD treedt Leonardo van Dijl in de voetsporen van Caroline Strubbe, die de prijs in 2009 won met Lost Persons Area. Bovendien maakt Julie zwijgt ook nog kans op de Caméra d'Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen in Cannes.

Paradiso Films zal Julie zwijgt in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

Julie zwijgt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.