Ga verder naar de inhoud

Korte animatiefilm Spin & Ella in competitie Berlinale Generation

18 januari 2023

De korte animatiefilm Spin & Ella van An Vrombaut is geselecteerd voor de Generation Kplus-competitie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn (16-26 februari). Dat maakte de festivalorganisatie vandaag bekend. Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, is de officiële openingsfilm van het Generation-programma.

Spin & Ella

An Vrombaut is een Vlaamse illustrator en animatiefilmmaker die o.a. de succesvolle animatiereeks 64 Zoo Lane schreef en coregisseerde voor CBeebies, het kinderkanaal van BBC. Haar vorige korte animatiefilm, The Tie, was in 2016 eveneens geselecteerd voor de Berlinale en kreeg toen een speciale vermelding van de Generation Kplus-jury. Na de première volgden vele tientallen internationale festivalselecties en een handvol filmprijzen. In de tussentijd werkte ze als scenarist o.a. mee aan de animatieserie Ollie (2019).

De nieuwe film van An Vrombaut, Spin & Ella, die in Berlijn zijn wereldpremière zal beleven, gaat over het spinnenfeetje Ella en haar beste vriend Spin die samen spinnendraadtekeningen maken in Takkenstad. An Vrombaut schreef en regisseerde de film, met als doelgroep kinderen van 3 tot en met 8 jaar oud. De productie is van Annemie Degryse voor Lunanime.

Still uit Spin & Ella (2023)
Still uit Spin & Ella (2023)

Berlinale

Er zal een sterke Vlaamse aanwezigheid zijn op de Berlinale dit jaar. In december werd al de selectie bekendgemaakt van Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe (productie A Private View), voor de Generation-competitie. Vandaag werd aangekondigd dat Zeevonk ook de officiële openingsfilm van Generation is.

Vorige week werden de selecties voor de Berlinale Co-Production Market bekendgemaakt. Twee Vlaamse projecten, Hasse van Jan Matthys (productie Bulletproof Cupid) en Skiff van Cecilia Verheyden (productie Mirage), hebben een uitnodiging op zak. Beide zijn Vlaamse speelfilmprojecten in de ontwikkelingsfase.

1985, de fictieserie van Eyeworks Film & TV Drama, is in Berlijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Market Selects-programma van de Berlinale Series. En ten slotte zijn ook vier minoritaire coproducties uitgenodigd: Le Paradis, La Sirène, Inside en Der Schwarm.

De fictiefilm Le Paradis van Zeno Graton, een coproductie van Menuetto, is geselecteerd voor Generation 14plus. De fictiefilm Inside van Vasilis Katsoupis en de animatiefilm La Sirène van Sepideh Farsi zullen hun wereldpremière beleven in de Panorama-sectie. La Sirène is een Frans-Duits-Luxemburgs-Belgische coproductie met Lunanime als Vlaamse partner, Inside een Grieks-Duits-Belgische coproductie met A Private View als Vlaamse partner. Acteurs Gène Bervoets en Eliza Stuyck hebben er een bijrol naast Willem Dafoe. De fictieserie Der Schwarm gaat in wereldpremière op Berlinale Series (buiten competitie) en is een Duits-Belgische coproductie met Bravado Fiction als Vlaamse partner.

Still uit Inside (2023)
Still uit Inside (2023)

Spin & Ella, Zeevonk, Hasse, Skiff, Le Paradis en La Sirène konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. 1985 kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in La Sirène, Inside, Der Schwarm en 1985.