Ga verder naar de inhoud

Terril wint RTP Special Jury Award op DocLisboa

28 oktober 2023

De korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak is op de slotavond van het documentairefestival DocLisboa bekroond met de RTP Special Jury Award. De prijs bestaat uit een geldbedrag en de aankoop van de TV-rechten voor Portugal.

Naast Terril was ook de experimentele documentaire La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel de afgelopen week te zien op DocLisboa.

Still uit Terril (2023)
Still uit Terril (2023)

Terril

In de korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak volgen we Mike die weer thuiskomt in Genk. Hij zoekt een plaats binnen de sociale dynamieken van zijn familie en vrienden. Het mijnlandschap zorgt voor onverwachte openingen. In de postindustriële mijnstad Genk ontdekt de film masculiene dynamieken in een arbeidersfamilie. Terwijl we tussen deze sociale codes bewegen, ontdekken we verborgen kwetsbaarheid en intimiteit.

De regie en het scenario van Terril zijn van Jorn Plucieniczak. De productie is van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor Czar Film & TV. Achter de schermen werkten o.a. Grimm Vandekerckhove (fotografie), Dieter Diependaele (montage) en Jonathan Van Essche (art direction) mee aan de film.

Terril ging in maart van dit jaar in wereldpremière tijdens het Courtisane festival. Op Doclisboa maakte de film deel uit van de Internationale Competitie.

Terril kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Ik wil graag iedereen bedanken die deze film mee heeft gerealiseerd, voor het vertrouwen om een beeld te maken van deze plek en haar mensen. Ik ben vereerd om deze mooie prijs te mogen ontvangen en het motiveert me om verder te blijven werken in Genk, een bijzondere plek voor mij en voor vele mensen waarmee ik heb samengewerkt en nog graag wil samenwerken.

Regisseur Jorn Plucieniczak
Still uit Terril (2023)
Still uit Terril (2023)