Ga verder naar de inhoud

The Wire wint internationale persprijs in Zagreb

28 juni 2021

De documentaire The Wire van Tiha Gudac heeft vanavond de Fipresci-prijs van de internationale pers gewonnen op ZagrebDox, het Internationale Documentaire Filmfestival van Zagreb. The Wire is de tweede van zes creatieve documentaires uit de Borderline-reeks, een serie die geïnitieerd werd door Frederik Nicolai van het Brusselse productiehuis Off World. Het eerste deel, 4 Seasons in a Day van Annabel Verbeke, viel eerder in de prijzen op o.a. Hot Docs in Toronto.

Still uit The Wire, Tiha Gudac (2021)

Borderline is een collectie van zes creatieve documentaires die het concept van grenzen in en rond de Europese Unie onderzoeken door in de voetsporen te treden van mensen die dagelijks met deze grenzen omgaan. Elke episode uit de serie focust op een prominente en karakteristieke grens die het Europese continent omringt of verdeelt.

In The Wire toont regisseur Tiha Gudac het leven in de adembenemende Kupa-regio aan de Kroatisch-Sloveense grens. De barre levensomstandigheden hebben er altijd mensen samengebracht, maar tegenwoordig wordt de levensstroom in tweeën gesneden door een uit prikkeldraad opgetrokken hek dat vluchtelingen ervan moet weerhouden om Slovenië binnen te komen.

Door het optrekken van het hek maakte Slovenië Kroatië tot een enigszins onwillige buffer voor de toestroom van vluchtelingen die vanuit Bosnië Europa proberen te bereiken. Als gevolg stortte het toerisme in en ontstond een totaal andere dynamiek: de regio is nu het middelpunt van extreemrechtse nationalisten, mensenrechtenactivisten, politici, politie en grenstroepen, migranten en vluchtelingen die Europa proberen te bereiken.

De Fipresci-persprijs wordt uitgereikt door een jury van internationale filmjournalisten die lid zijn van de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique (Fipresci). De driekoppige jury bestond dit jaar uit de Duitse journalist en filmcriticus Carolin Weidner, de Britse filmcriticus en literatuurdocent Collette de Castro en de Kroatische journalist en filmcriticus Marcella Jelić.

Naast The Wire viel ook Nanu Tudor van Olga Lucovnicova in de prijzen op ZagrebDox. De korte documentaire, die in 2020 bekroond werd met een VAF Wildcard Documentaire, won in Zagreb de hoofdprijs in de Regionale Competitie. Nanu Tudor won eerder dit jaar al de Gouden Beer voor de Beste Kortfilm op het Internationaal Filmfestival van Berlijn en komt daardoor in aanmerking voor een Oscarnominatie in 2022.

The Wire en 4 Seasons in a Day kwamen, als onderdeel van de Borderline-reeks, tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.