Ga verder naar de inhoud

Thibaud Dooms bij de Shooting Stars 2024

14 december 2023

Thibaud Dooms, hoofdrolspeler in Koen Mortiers vierde speelfilm Skunk, is geselecteerd voor Shooting Stars, een selectie van tien opkomende Europese acteurs die tijdens het Filmfestival van Berlijn aan het publiek en aan de internationale pers en filmindustrie worden voorgesteld. Dat maakte organisator European Film Promotion zonet bekend.

Still uit Skunk (2023)
Still uit Skunk (2023)

Thibaud Dooms (°2001) werkt voor theater en film. Hij studeerde woordkunst en drama aan het Leuvense Lemmensinstituut en de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans, waar hij de Top Naeff Prijs voor veelbelovend afgestudeerd talent in ontvangst mocht nemen.

De Shooting Stars-jury selecteerde Dooms op basis van zijn opvallende acteerprestatie en uitzonderlijke talent. De jury was onder de indruk van zijn rol als Liam in Skunk en ziet het potentieel voor een internationale carrière in de filmindustrie. “Zijn veelzijdige en unieke vertolking toont hoe het personage omgaat met tragedie, waarbij gevoeligheid en intensiteit op een zeldzame en boeiende manier worden gecombineerd", aldus de jury.

De tien Shooting Stars worden officieel voorgesteld tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn in februari 2024, waar zij zullen deelnemen aan een exclusief vierdaags programma van workshops, persconferenties en ontmoetingen met casting agents, producenten en andere professionals uit de filmindustrie. Met zijn selectie treedt Thibaud Dooms in de voetsporen van grote namen als Rachel Weisz, Carey Mulligan, Riz Ahmed, Alicia Vikander en Daniel Craig, die eerder geselecteerd werden voor de Shooting Stars.

Ik ben ontroerd en overweldigd door de erkenning van mijn werk. Geselecteerd worden als Shooting Star maakt me strijdvaardiger dan ooit tevoren.

Thibaud Dooms
Still uit Skunk (2023)
Still uit Skunk (2023)

Shooting Stars

Shooting Stars is een project van European Film Promotion (EFP) met de steun van het Creative Europe - MEDIA Programme van de Europese Unie. Het is dit jaar aan zijn 27ste editie toe. Sinds de eerste editie in 1998 is Shooting Stars een springplank voor jong aanstormend acteertalent naar een internationale film- en televisiecarrière.

Voor België werden o.a. Jérémie Renier (2002), Matthias Schoenaerts (2003), Marie Vinck (2005), Kevin Janssens (2007) en Martha Canga Antonio (2016) in het verleden als Shooting Star verkozen. Afgelopen editie was Joely Mbundu, een van de hoofdrolspelers in Tori & Lokita van de gebroeders Dardenne, bij de 10 geselecteerden.

De jury voor de European Shooting Stars bestond dit jaar uit Barbara Albert (Oostenrijks filmmaker en producent), Živilė Gallego (producent uit Litouwen), Moe Dunford (Iers acteur en voormalig Shooting Star), Aisha Bywaters (Brits castingdirecteur) en Vassilis Economou (Grieks PR-agent, schrijver en redacteur voor Cineuropa).

Skunk

Skunk is de vierde speelfilm van Koen Mortier. Mortier regisseerde de film en schreef ook het scenario, gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Naast hoofdrolspeler Thibaud Dooms zijn er belangrijke bijrollen voor Dirk Roofthooft, Boris Van Severen, Natali Broods, Colin Van Eeckhout en Sarah Vandeursen.

De producent van Skunk is Eurydice Gysel voor Czar Film & TV, het productiehuis dat ze samen met regisseur Koen Mortier leidt. Het Nederlandse BALDR Film is betrokken als coproducent.

Skunk beleefde in november zijn wereldpremière op het Tallinn Black Nights Film Festival en ging er naar huis met de Prijs van de Jeugdjury. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Londense agentschap Reason8.

Distributeur September Film brengt Skunk op 13 maart 2024 in de Belgische zalen. De film maakt ook deel uit van de Officiële Selectie van het aankomende Film Festival Oostende.

Skunk kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in de film.