Ga verder naar de inhoud

Toye en Provost geselecteerd voor AFI Fest

25 oktober 2013
Little Black Spiders van Patrice Toye is geselecteerd voor de Breakthrough-sectie van het prestigieuze AFI Fest (7-14 november) in Los Angeles. In de competitie voor korte films vinden we Tokyo Giants van Nicolas Provost terug. Verder werden ook de met Vlaanderen gecoproduceerde films Borgman en L’étrange colour des larmes de ton corps en het deels door Walking The Dog geanimeerde The Congress opgenomen in het programma.
Patrice Toye stelt begin volgende maand Little Black Spiders voor in het Breakthrough-programma, een onderdeel bestaande uit slechts vier films van veelbelovende regisseurs. Ze treedt daarbij in de voetsporen van Fien Troch die vorig jaar haar Kid in dezelfde categorie geselecteerd zag.

 Met Little Black Spiders keert Patrice Toye terug naar de late jaren 70, waar zwangere tienermeisjes op een ziekenhuiszolder ondergebracht worden om er in alle stilte het nakende moederschap af te wachten. Sommigen willen hun misstap zo snel mogelijk vergeten, maar Katja, zelf een weeskind, denkt daar anders over en is vastbesloten haar toekomstige kind alle kansen te geven. De hoofdrollen worden vertolkt door Line Pillet, Charlotte De Bruyne, Dolores Bouckaert en Ineke Nijssen. De film, die destijds in Montreal in première ging, werd al bekroond in Arras en Vancouver. Het kortfilmprogramma van AFI Fest presenteert een verzameling films uit diverse landen die een breed palet aan opvattingen en visies etaleren. Met Tokyo Giants brengt Provost het sluitstuk van zijn Plot Point-trilogie waarvoor hij naar de hyperkinetische straten van Japan trok. Aan de hand van een verborgen camera maakt hij van de man in de straat onwetend een filmpersonage en laat hij verschillende narratieve beelden samenvloeien tot een climax. Provost is een ondertussen een oude bekende in Los Angeles; vorig jaar vertoonde AFI Fest al zijn korte film Moving Stories, het jaar ervoor was zijn speelfilmdebuut The Invader aan de beurt. Het World Cinema-luik herbergt verder twee films met een Vlaamse toets. Voor Ari Folmans The Congress stapte het Brusselse Walking The Dog van Eric Goossens en Anton Roebben als animatiestudio mee in het verhaal. Daarnaast is ook Alex van Warmerdams Borgman, met in de belangrijkste rollen o.a. Jan Bijvoet en Jeroen Perceval, er te zien. De film werd gecoproduceerd door Eurydice Gysel van het Brusselse Epidemic. Epidemic was ook de Vlaamse coproducent voor L’étrange colour des larmes de ton corps, geregisseerd door Hélène Cattet en Bruno Forzani in een productie van Anonymes Films. De film wordt in Los Angeles opgenomen in de Midnight-selectie, een vijfdelig programma met komedie en horror waarvoor het ‘de moeite loont laat op te blijven’. Het AFI Fest, en bijhorende American Film Market (AFM), wordt jaarlijks georganiseerd door het American Film Institute en is een van de langstlopende filmfestivals in Los Angeles. Het is ook erkend als een Oscar-kwalificerend festival voor korte films en is nog steeds het enige Amerikaanse festival geaccrediteerd door de FIAPF (Fédération Internationale des Associations des Producteurs de Films), een internationaal kwaliteitslabel. Het scenario van Little Black Spiders werd geschreven door Ina Vandewijer en Patrice Toye. Antonino Lombardo produceerde de film voor Prime Time (Kid). Tokyo Giants is een productie van Nicolas Provost, die ook instond voor het scenario en de regie. Alle in dit bericht genoemde films, met uitzondering van The Congress, konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.