Ga verder naar de inhoud

Twee Ket & Doc-titels geselecteerd voor IDFA

16 november 2021

Twee korte kinderdocumentaires uit de tweede lichting van Ket & Doc worden vanaf deze week in competitie vertoond op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ondanks de verscherpte coronamaatregelen in Nederland gaat de 34ste editie van IDFA woensdag van start met een uitgebreid on-site programma in bioscopen en theaters.

Still uit Hertenkoorts (2021)
Still uit Hertenkoorts (2021)

De twee Ket & Doc-titels die geselecteerd zijn voor de Competitie voor Jeugddocumentaires van IDFA zijn Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche enYaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets.

In Hertenkoorts, een productie van Lionheart Productions, volgen we Emily, een getalenteerde cheerleader van acht op het Texaanse platteland, terwijl ze zich samen met haar vader en grote broer voorbereidt op haar eerste jachtpoging.

In Yaren en de zon, een productie van Storyhouse, wordt ingezoomd op het Missing You-kamp, een rouwkamp voor kinderen die een dierbare zijn verloren.

Beide films werden gemaakt in het kader van Ket & Doc, een reeks korte documentaires bestemd voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, die in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), JEF en Ketnet. In elk van deze documentaires wordt de wereld door de ogen van een kind bekeken.

Naast deze twee Vlaamse titels in competitie zijn nog meer producties uit Vlaanderen geselecteerd voor IDFA.

Still uit Yaren en de zon (2021)
Still uit Yaren en de zon (2021)

In het kader van het focusprogramma The Future Tense, een reflectie op wat de toekomst is of kan zijn, programmeert IDFA State of Dogs (1998) van Peter Brosens en Turmunkh Dorjkhand. Dit poëtische reisverhaal, dat zich afspeelt in Mongolië, was eind jaren 90 een echte festivalhit en won prijzen op verschillende festivals, waaronder de Grand Prix op het Zwitserse documentairefestival Visions du Réel.

Daarnaast zijn ook twee minoritair Vlaamse coproducties te zien in Amsterdam: Shabu van Shamira Raphaëla, een coproductie van Diplodokus die op IDFA in wereldpremière gaat, en Juste un mouvement van Vincent Meessen, een coproductie van Jubilee die begin dit jaar in wereldpremière ging tijdens de Berlinale.

In het DocLab-programma van IDFA, een sectie voor immersieve en interactieve non-fictie, is ten slotte ook TM te zien, een live-project van Alexander Devriendt en theatergezelschap Ontroerend Goed dat op locatie in de Amsterdamse Tolhuistuin te zien zal zijn.

De 34ste editie van IDFA vindt plaats van 17 tot 28 november in bioscopen en theaters in Amsterdam.

Shabu en Juste un mouvement werden gerealiseerd met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Hertenkoorts en Yaren en de zon kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.