Ga verder naar de inhoud

Twee korte films uit Vlaanderen genomineerd voor European Film Awards

26 oktober 2021

Zonet zijn de nominaties voor de European Short Film 2021 bekendgemaakt. Van de vijf genomineerde titels zijn er twee in Vlaanderen geproduceerd: de korte documentaire Nanu Tudor van Olga Lucovnicova, die eerder al bekroond werd met de Gouden Beer in Berlijn en met een VAF Wildcard, en de korte animatiefilm Easter Eggs van Nicolas Keppens. De European Film Awards worden op 11 december uitgereikt in Berlijn. Het zijn de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie.

Still Nanu Tudor
Still Nanu Tudor (2020)

Nanu Tudor dankt zijn nominatie voor de European Film Awards aan het Sarajevo Film Festival, waar de film eerder dit jaar geselecteerd was en bekroond werd met de Prijs voor de Beste Europese Kortfilm.

Nanu Tudor is het afstudeerproject van Olga Lucovnicova in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. In de korte documentaire reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldaviƫ, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Met haar eindwerk won Olga Lucovnicova in december 2020 een VAF Wildcard op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. In maart van dit jaar werd Nanu Tudor gelauwerd met de Gouden Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waardoor de film nog steeds in de running is voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.

Still Easter Eggs
Still Easter Eggs (2021)

Ook Easter Eggs van Nicolas Keppens was geselecteerd voor de Berlinale, waar de film te zien was in de Kortfilmcompetitie en door de jury werd aangeduid als officiƫle inzending voor de European Film Awards.

Voor Nicolas Keppens en het productiehuis Animal Tank is het al de tweede keer dat ze kans maken op een European Film Award, nadat ze in 2018 ook genomineerd waren met de korte animatiefilm Wildebeest, in coregie met Matthias Phlips.

Easter Eggs is een animatiefilm over twee vrienden, Jason (12) en Kevin (15), op een absurde zoektocht naar de exotische vogels van de eigenaar van het Chinese restaurant die zelf ook verdwenen is.

Het scenario en de regie van Easter Eggs zijn van Nicolas Keppens, de productie is van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met het Nederlandse Ka-Ching Cartoons en het Franse Miyu Productions. De internationale sales worden vertegenwoordigd door het Franse Miyu Distribution.

Easter Eggs kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

European Short Film 2021

De kortfilmcategorie van de European Film Awards is een initiatief van de European Film Academy in samenwerking met een reeks filmfestivals verspreid over Europa. Op elk van deze 25 festivals selecteert een onafhankelijke jury een film, die op de shortlist terechtkomt. Daarvan worden uiteindelijk vijf titels genomineerd.

De komende weken kunnen de meer dan 4100 leden van de European Film Academy de genomineerde films bekijken en hun stem uitbrengen. De prijsuitreiking van de 34ste European Film Awards vindt plaats in Berlijn op 11 december.