Ga verder naar de inhoud

Twee prijzen voor Close op Chicago International Film Festival

24 oktober 2022

Close van Lukas Dhont heeft vrijdagavond de Gold Q-Hugo Award voor Beste Film en de Silver Hugo Juryprijs gewonnen op het 58ste Chicago International Film Festival. Eerder deze week won de film ook al de Publieksprijs van het World Cinema programma op het Mill Valley Film Festival in de VS. Bij ons loopt Close vanaf 2 november in de bioscopen.

Het is heerlijk om te voelen dat men aan de andere kant van de oceaan Leo en Remi ook zo omarmt. Wanneer je iets maakt dat zo dicht bij jezelf ligt, hoop je natuurlijk dat dat gebeurt. Het is dan ook een hele eer om nu opnieuw in de VS een prijs te ontvangen. Wij zijn blij met de warme ontvangst voor deze kwetsbare film.

Regisseur Lukas Dhont

In zijn rapport heeft de Internationale Jury van de hoofdcompetitie in Chicago het dan ook over Close als een “gevoelige, humanistische film die onze menselijke instincten voor contact en genegenheid viert, te midden van de overweldigende druk om ons te conformeren. (Dhont) neemt ons mee op een harde, viscerale reis waar hij een zeer specifieke coming-of-age periode vastlegt, waarin sociale verwachtingen je instincten om jezelf te zijn, vrijelijk lief te hebben of gewoon geen labels op iets of iemand te kleven abrupt kunnen beëindigen. Gelukkig neemt de film ons ook mee door een proces van heling en moedige herontdekking. Dit is een zeer ontroerende tour de force van regisseur Lukas Dhont, die de hele cast tot geweldige prestaties leidt.”

De internationale jury die zijn prijs, de Silver Hugo Jury Award, aan Close opdroeg, bestond dit jaar uit filmcriticus en -auteur Boyd van Hoeij, regisseur Kim Nguyen, regisseur-producent Lucía Carreras, actrice Mala Emde en acteur Namir Smallwood.

Close werd ook als onderdeel getoond van de Out-Look Competitie waarin het Chicago International Film Festival “prachtig gemaakte films” toont “die de talloze perspectieven en ervaringen van LGBTQ+ personen weerspiegelen.” In zijn verklaring om de Gold Q-Hugo Award aan Close toe te kennen verwijst de Out-Look jury o.a. naar het “prachtige afzetten van een vrije en gevoelige vriendschap tegen de onderdrukking van opkomende identiteiten, en het tonen van de gevolgen van een dergelijke conformiteit. Als productie is Close een uitstekend geregisseerde, mooi in beeld gebrachte film met sterke acteerprestaties, met name van de jonge acteur Eden Dambrine, die zich op ontroerende wijze tussen de thema's van de verloren onschuld en het verdriet in de kindertijd weet te navigeren.” De Out-Look jury werd dit jaar gevormd door regisseur Angellic Ross, filmcriticus Lee Shoquist en visueel kunstenaar en performance artist Takashi Shallow.

Eerder deze week werd Close ook door het publiek van de 45ste editie van het Mill Valley Film Festival (VS) als favoriet van het World Cinema programma bekroond.

Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder.

Het scenario is van de hand van Angelo Tijssens en Lukas Dhont. In de hoofdrollen zien we Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Léa Drucker en Kevin Janssens. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. Vlaamse producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet.

Eerder dit jaar ging Close in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes waar hij de Grand Prix in de wacht sleepte. Daarnaast viel de film in de prijzen op tal van andere festivals, w.o. het Hamptons International Film Festival (Best Narrative Picture); het Haifa Film Festival (Beste Film); Cinefest Mikolc in Hongarije (Cicae Jury Prize); het Europees Filmfestival in het Servische Palic (Publieksprijs); het Sydney Film Festival (Prijs van de Beste Film); Film Fest Hamburg (Art Cinema Award); en het Norwegian International Film Festival in Haugesund (Critics Award) op. Daarnaast is Close genomineerd voor de European University Film Award en staat de film op de shortlist voor de European Film Awards.

Bij ons brengt distributeur Lumière de film die België vertegenwoordigt bij de Oscars vanaf 2 november in de zalen.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. Andere partners zijn het Nederlands Films Fonds (NFF) en the Netherlands filmproduction incentive, le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en EURIMAGES met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon.