Ga verder naar de inhoud

Twee Vlaamse documentaires naar CPH:DOX

18 maart 2021

ALL-IN van Volkan Üce en HOLGUT van Liesbeth De Ceulaer zijn geselecteerd voor het internationale documentairefestival CPH:DOX (21 april-2 mei). Daarnaast zijn ook twee Vlaamse documentaireprojecten uitgenodigd voor de coproductiemarkt CPH:FORUM.

Door de coronamaatregelen ruilt CPH:DOX dit jaar zijn vaste data in maart in voor een editie eind april en zal het in een hybride vorm doorgaan, met vertoningen in filmzalen in Kopenhagen, online screenings over heel Denemarken en een digitaal platform voor het industriegedeelte CPH:FORUM.

Twee Vlaamse documentaires, ALL-IN van Volkan Üce en HOLGUT van Liesbeth De Ceulaer, beleven beide hun wereldpremière als deel van de NEXT:WAVE-competitie van CPH:DOX.

ALL-IN

Bij de start van het nieuwe zomerseizoen, gaan Ismail en Hakan aan de slag in een gigantisch all-inclusive hotel aan de Turkse Rivièra. In een wereld van kleurrijke zwemoutfits, overdadige buffetten en verholen machtsrelaties, ontdekken ze geleidelijk aan de mogelijkheden om vooruit te komen in het leven. Maar al snel doet de inwijding in het absurde westerse toerisme de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen? Wanneer Hakan genoeg heeft van zijn onzichtbaarheid in het hotel, slaat initiële vriendelijkheid om in onverschilligheid. ALL-IN verkent het verlies van onschuld tegen de achtergrond van een vervagende Europese droom.

ALL-IN werd in 2019 als project gepitcht op het CPH:FORUM en beleeft er dit jaar zijn wereldpremière. De documentaire werd geschreven en geregisseerd door Volkan Üce. De productie is van Magalie Dierick en Emmy Oost voor Cassette for timescapes. De internationale sales agent is het in Parijs gevestigde CAT&Docs. Dalton Distribution zal de film in België verdelen.

HOLGUT

HOLGUT van Liesbeth De Ceulaer volgt drie personen, elk op hun eigen zoektocht in de wildernis van de smeltende Siberische permafrost. Dorpsbewoner Roman en stedeling Kymm jagen op een zeldzaam rendier, terwijl wetenschappen Semyon niet zo ver daarvandaan in een enorme krater op zoek is naar een sporen van een levensvatbare mammoet. Temidden van een massa-uitsterving en een Siberische goudkoorts en aan de vooravond van een wederopstanding, ontvouwt zich een hedendaagse mythe. Terwijl de drie mannen dichter bij hun doel komen, versmelten de de aarde waarop ze voet zetten en de werkelijkheid waarin ze zich bevinden zich tot een nieuwe status.

HOLGUT werd geregisseerd door Liesbeth De Ceulaer, die vorig jaar tijdens de Berlinale werd bekroond voor de documentaire Victoria die ze samen met Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere maakte. De productie is van Tomas Leyers voor Minds Meet. Het Tsjechische Filmotor verzorgt de internationale verkoop.

CPH:FORUM

Naast de twee Vlaamse titels in competitie zijn twee Vlaamse documentaireprojecten geselecteerd om deel te nemen aan de coproductiemarkt CPH:FORUM  (26-30 april).

Het gaat om Marching in the Dark, een documentaire in ontwikkeling over de emancipatie van jonge Indische vrouwen in landelijke gebieden, die bedreigd worden door de klimaatcrisis en een zelfmoordgolf bij de landbouwers. VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan zal de documentaire regisseren. Producente Evelien De Graef (Clin d'oeil Films) is met Marching in the Dark naast CPH:FORUM ook geselecteerd om deel te nemen aan het internationale opleidingsprogramma Eurodoc 2021.

Daarnaast wordt ook Soundtrack to a Coup d’Etat voorgesteld, een documentaireproject van Johan Grimonprez, geproduceerd door Zapomatik en Cassette for timescapes.

ALL-IN, HOLGUT, Marching in the Dark en Soundtrack to a Coup d’Etat kunnen rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.