Ga verder naar de inhoud

Twee Vlaamse selecties voor Doclisboa

28 september 2023

De experimentele documentaire La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel en de korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak zijn uitgenodigd voor Doclisboa, het internationale documentairefestival in de hoofdstad van Portugal (19-29 oktober).

La force diagonale

In La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel reflecteren verschillende mensen over een cruciaal keerpunt in hun leven en de mogelijkheid tot transformatie door die gebeurtenis. De persoonlijke verhalen weven een subtiel verband die de impact van externe conflicten op individuele levens bloot legt. Zo resoneren hun verhalen met een belangrijk aandachtspunt in het werk van politiek filosofe Hannah Arendt: het menselijke vermogen om te beginnen, om iets nieuws te introduceren in de wereld die we delen. La force diagonale probeert deze menselijke dimensie, die onder permanente druk staat maar tevens onstuitbaar blijkt, tastbaar te maken.

De regie en het scenario van La force diagonale zijn van Annik Leroy en Julie Morel. De productie is van Marie Logie voor Auguste Orts, in coproductie met Cobra Films en het Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles.

De film ging in juli van dit jaar in wereldpremière tijdens FIDMarseille. Bij ons was de film in september te zien in Cinema Lumière Mechelen, in het kader van Contour Biennale.

Still uit La force diagonale (2023)
Still uit La force diagonale (2023)

Terril

In de korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak volgen we Mike die weer thuiskomt in Genk. Hij zoekt een plaats binnen de sociale dynamieken van zijn familie en vrienden. Het mijnlandschap in Genk zorgt voor onverwachte openingen. In de postindustriële mijnstad Genk ontdekt de film masculiene dynamieken in een arbeidersfamilie. Terwijl we tussen deze sociale codes bewegen, ontdekken we verborgen kwetsbaarheid en intimiteit.

De regie en het scenario van Terril zijn van Jorn Plucieniczak. De productie is van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor Czar Film & TV. Achter de schermen werkten o.a. Grimm Vandekerckhove (fotografie), Dieter Diependaele (montage) en Jonathan Van Essche (art direction) mee aan de film.

Terril ging in maart van dit jaar in wereldpremière tijdens het Courtisane festival. Op Doclisboa maakt de film deel uit van de Internationale Competitie.

La force diagonale en Terril kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.