Ga verder naar de inhoud

VAF Wildcardwinnaar Kaalkapje naar Berlinale

15 januari 2024

De korte documentaire Kaalkapje is geselecteerd voor de Kortfilmcompetitie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn (Berlinale Shorts, 15-25 februari). Kaalkapje is de masterfilm van Marthe Peters aan KASK en werd in december bekroond met een VAF Wildcard.

Kaalkapje

In Kaalkapje kijkt filmmaker Marthe Peters twintig jaar na het overleven van kinderkanker door de lens van haar vaders handycam terug op een periode waarvan ze zich niets meer kan herinneren. In dagboekachtige fragmenten verzet ze zich tegen het idee van ziekte als een metafoor en zoekt ze naar dingen die haar blij maken om te leven.

Kaalkapje werd geschreven en geregisseerd door Marthe Peters als eindwerk aan KASK School of Arts. In december 2023 werd de film op het Kortfilmfestival van Leuven bekroond met de VAF Wildcard Documentaire.

Het is niet de eerste keer dat een VAF Wildcardwinnaar geselecteerd wordt voor de Berlinale. Dat gebeurde eerder al met The Jungle Knows You Better Than You Do van Juanita Onzaga (in 2017) en Nanu Tudor van Olga Lucovnicova (in 2021). Nanu Tudor werd in Berlijn zelfs bekroond met de Gouden Beer voor Beste Kortfilm en won later dat jaar ook de European Film Award voor de Beste Kortfilm.

De maker geeft zich op een intieme manier helemaal bloot. Het resultaat is een kwetsbare, gecontroleerde en ontroerende korte documentaire. De film vindt een mooie vormelijke balans tussen digitale en archiefbeelden, vol duidelijk doordachte keuzes.

De jury van de VAF Wildcards 2023 over Kaalkapje
Still uit Kaalkapje (2023)
Still uit Kaalkapje (2023)

Vlaamse aanwezigheid in Berlijn

Naast de uitnodiging van Kaalkapje voor de Berlinale Shorts-competitie werd in december ook al de selectie bekendgemaakt van de animatiefilm Vos en Haas redden het bos van Mascha Halberstad. Deze internationale coproductie met Walking The Dog als Vlaamse partner maakt deel uit van de Generation Kplus-competitie.

Still uit Vos en Haas redden het bos (2024)
Still uit Vos en Haas redden het bos (2024)

Naast de verschillende competitieve en niet-competitieve secties is het Internationaal Filmfestival van Berlijn ook een platform voor het lanceren van jong talent. Zo is regisseur Benjamin Deboosere uitgenodigd voor Berlinale Talents en maakt Skunk-hoofdrolspeler Thibaud Dooms deel uit van tien European Shooting Stars die tijdens het festival aan de aanwezige pers en industrie worden voorgesteld.

Vos en Haas redden het bos kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.