Ga verder naar de inhoud

Veerle Baetens regisseert eerste speelfilm

8 april 2016
Veerle Baetens maakt met de verfilming van Lize Spits roman 'Het smelt' haar regiedebuut. Dat maakte het productiehuis Menuet zojuist bekend. Voor zowel Menuet als voor de actrice is dit een nieuw avontuur na eerdere samenwerkingen rond Code 37 en The Broken Circle Breakdown. Naast regisseren blijft Baetens ook de komende jaren actief als actrice.


Nadat eerder bekend raakte dat Menuet de filmrechten op 'Het smelt' had verworven, werd vandaag duidelijk dat dit de eerste speelfilm moet worden met Veerle Baetens op de regiestoel. Spits roman wordt beschouwd als hét debuut van 2016. Verschillende vertalingen zijn in voorbereiding. Voor de actrice is dit onmiskenbaar weer een belangrijke en spannende nieuwe stap in haar carrière. Nadat ze eerder al co-scenariste was van de één-serie Tabula Rasa waarvoor de opnames deze week werden afgerond, voelt het echter vooral aan als een logische evolutie. Veerle zal ook het scenario van ‘Het smelt’ schrijven.

 Of Baetens ook in haar eigen debuutfilm mee zal spelen, is vandaag niet bekend. Wel is duidelijk dat ze ook in de komende jaren actief blijft als actrice, zowel in Belgische als in internationale producties. Zowel Veerle Baetens als Lize Spit zijn zeer opgetogen over elkaars debuut. “'Het Smelt' is een ronduit schitterend boek dat me van bij de eerste pagina naar de keel greep," zegt Baetens. "Ik vind dit een ongelofelijke kans en ben in de eerste plaats Lize eeuwig dankbaar voor het vertrouwen. Waauuuw.”

 “Ik heb een groot vertrouwen in Veerle die - net als ik - haar debuut zal maken," stelt Spit. "Veerle kan zowel de brutaliteit als de gevoeligheid van het boek bewaren. Ik geef haar met overtuiging de volledige vrijheid om op basis van ‘het smelt’ haar eigen verhaal te vertellen, wat volgens mij nodig is om de verfilming te doen slagen.“

Het smelt wordt een productie van Dirk Impens voor Menuet, het productiehuis van o.a. Belgica, Café Derby, The Broken Circle Breakdown, Code 37 en In Vlaamse velden. Het Nederlandse Topkapi is coproducent. 'Het smelt' is een uitgave van DasMag. Het verhaal draait rond Eva. In haar geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert ze terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.