Ga verder naar de inhoud

Vier Emmy nominaties voor The White Queen

14 juli 2014
De bijna integraal in Vlaanderen opgenomen historische dramareeks The White Queen heeft vier Emmy nominaties in de wacht gesleept. De Brits-Belgische coproductie met Veerle Baetens in één van de hoofdrollen is genomineerd in de categorieën Beste Miniserie, Beste Muziekcompositie (John Lunn), Beste Kostuums en Beste Haarstyling. De reeks was het allereerste project dat steun kreeg van het Screen Flanders economisch fonds.
De Emmy’s die jaarlijks worden uitgereikt door de Academy of Television Arts & Sciences zijn reeds aan hun 66ste editie toe. De prijzen, die uitmuntende prestaties binnen de televisie-industrie erkennen, zullen tijdens het gala op 25 augustus in het Nokia Theatre in Los Angeles worden uitgereikt. Tijdens de vorige editie van de Emmy’s sleepte Parade’s End, eveneens een Brits-Belgische coproductie, vijf nominaties in de wacht.

 Gebaseerd op Philippa Gregory’s bestseller ‘The Cousins' War’ (bij ons verkrijgbaar als ‘De rozenkoningin’), brengt The White Queen het verhaal van drie sterke vrouwen uit de Britse geschiedenis die gedreven worden door één en dezelfde ambitie: macht. De serie start in 1464. Op dat ogenblik wordt er al negen jaar strijd geleverd tussen het Huis van York en het Huis van Lancaster over wie de rechtmatige koning van Engeland is. Edward IV (Max Irons) wordt met hulp van de Graaf van Warwick (James Frain) tot koning gekroond. Als de jonge en knappe Edward in het geheim met de aantrekkelijke weduwe Elizabeth Woodville (Rebecca Ferguson) huwt, verliest Warwick zijn controle over de Engelse troon. Gefrustreerd over de invloed die de nieuwe koningin heeft, zal hij tot het uiterste gaan om zijn greep op de koning niet volledig te verliezen. 

Regisseurs van The White Queen zijn James Kent, Jamie Payne en Collin Teague. Emma Frost zorgde voor de adaptatie van het boek. De reeks werd bijna integraal in Vlaanderen gedraaid op historische locaties met Brugge als uitvalsbasis. Naast enkele namen in de cast waaronder Veerle Baetens, Joren Seldeslachts, Ben Van den Heuvel en Lize Feryn, vinden we ook Vlamingen terug in de technische crew. Zo zorgde Jan Deca voor het geluid, was Wim De Waegenaere location manager, Raissa Hans costume supervisor, Kurt Loyens art director, Jimmy Van Meel standby art director, Wim Temmerman gaffer, Kurt Reybrouck en Bo Molderez key grip en Koen Fransen productieleider. Ook de City Film Offices van Brugge en Gent, en Historische huizen Gent, bijgestaan door Screen Flanders, speelden een belangrijke rol in het faciliteren van de serie.

 De prestigereeks is een coproductie tussen John Griffin van het Britse Company Pictures en Eurydice Gysel van Czar TV in Brussel. De productie kwam tot stand met steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister voor Media Ingrid Lieten en het Screen Flanders economisch fonds, een initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.