Ga verder naar de inhoud

Vier Vlaamse documentaires naar DOK Leipzig

21 september 2022

Vier documentaires uit Vlaanderen zijn uitgenodigd voor DOK Leipzig (17-23 oktober), een van de belangrijkste internationale festivals voor documentaire en animatie in Duitsland. Love is Not an Orange van Otilia Babara gaat in wereldpremière in de nieuwe Panorama-sectie voor films over Oost-Europa. Daarnaast zijn drie korte documentaires uit de derde lichting van Ket & Doc geselecteerd voor het jeugdfilmprogramma: Licht van Sarah Lederman, Goals van Florinda Ciucio en Bgirl Badli van Charlotte De Cort.

Love is Not an Orange

Otilia Babara is een Moldavische filmmaker en Doc Nomads-alumnus die woont en werkt in Brussel. Met Love Is Not an Orange richt de filmmaker haar blik op haar geboorteland Moldavië, waar begin jaren '90 veel moeders het land verlieten om geld te verdienen voor hun gezin. Om hun fysieke aanwezigheid te vervangen en hun afwezigheid minder pijnlijk te maken, communiceerden ze met elkaar door middel van dozen gevuld met geschenken. Dit gebaar werd een ritueel onder vele families. Met behulp van videocamera's deelden ze hun levens en deze beelden werden vaak toegevoegd aan de kartonnen dozen. Naarmate de technologie vorderde, verbeterde de beeldkwaliteit, maar de relaties werden steeds afstandelijker.

Via intieme privé-archieven verbeeldt Love is Not an Orange de kwetsbaarheid van familiebanden door de ogen van moeders en dochters die gedwongen werden apart te leven om te overleven.

Love is Not an Orange werd geschreven en geregisseerd door Otilia Babara. De productie is van Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met Alegria Productions (FR), Basalt Film (NL) en ALT Film (MO). De productie kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Still uit Love is Not an Orange (2022)
Still uit Love is Not an Orange (2022)

Drie Ket & Doc-titels

Naast de wereldpremière van Love is Not an Orange zijn drie korte documentaires uit de Ket & Doc-reeks geselecteerd voor het Kids-programma van DOK Leipzig. Het gaat om Licht van Sarah Lederman (prod. De Mensen), Goals van Florinda Ciucio (prod. Borgerhoff & Lamberigts TV) en Bgirl Badli van Charlotte De Cort (prod. Associate Directors). De drie titels uit de derde lichting van Ket & Doc gingen in februari van dit jaar in première op het JEF festival en werden nadien uitgezonden op Ketnet en VRT NU.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Ketnet en JEF, met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Still uit Bgirl Badli (2022)
Still uit Bgirl Badli (2022)