Ga verder naar de inhoud

Vierde lichting Ket & Doc-films op JEF festival en Ketnet

14 februari 2023

Vijf nieuwe kinderdocumentaires van Ket & Doc gaan tijdens de krokusvakantie in première op het JEF festival. Na de vertoningen op 18 en 19 februari zijn de Ket & Doc-titels vanaf 20 februari te bekijken op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app.

Still uit Skate The City (2023)
Still uit Skate The City (2023)

Wat is Ket & Doc?

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Aan de vierde editie van de Ket & Doc-workshop namen acht documentairemakers deel. Zij stelden in de loop van dit traject hun script op punt en werden begeleid bij de voorbereiding. Uit die deelnemers werden vijf projecten geselecteerd, die elk met een productiepremie van het VAF/Mediafonds en Ketnet aan de slag gingen.

Wereldpremière op JEF festival

Tussen juli 2022 tot januari 2023 werden deze vijf kinderdocumentaires gedraaid en nu zijn ze klaar voor hun wereldpremière op het JEF festival. Op 17 februari worden ze voor het eerst vertoond tijdens de schoolvertoningen. Op 18 en 19 februari volgt de première voor het grote publiek, in aanwezigheid van de regisseurs en crews, in Lumière Antwerpen en Brugge. Later worden de titels door JEF gedistribueerd en aangeboden aan het onderwijs. Vanaf 20 februari worden ze ook uitgezonden op Ketnet.

Ket & Doc heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Films uit de voorbije edities scoorden op internationale filmfestivals (o.a. IDFA, DOK Leipzig), maar inspireerden ook een hele generatie filmmakers. Met de vierde editie wordt een volgende stap gezet: naast traditionele documentaires wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe vormen en inhouden. De jeugddocumentaire in Vlaanderen is onder invloed van Ket & Doc niet enkel gegroeid, maar ook volwassen geworden.

De vijf Ket & Doc-titels van 2023

 • Bijzonder buitengewoon van Sarah Van Dale (prod. Storyhouse)
  Mona heeft, net zoals haar broer, ASS. Ze staat aan de vooravond van een gigantische stap in haar leven: ze zal de overstap maken naar het gewone onderwijs.
 • Eneris van Julie Daems (prod. Visualantics)
  Een zomerdag in Matongé, Brussel. Een meisje doodt de tijd in het kapsalon van haar tante. Alles wat ze rondom zich ziet, versmelt in haar dagdromen tot een fantasierijk verhaal.
 • Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga (prod. De Mensen)
  Elke dag geniet Leonie van het leven op de boerderij. Het liefst van al zorgt ze voor de biggen. Later wil Leonie ook boerin worden. Maar het gaat niet goed met de boerderij.
 • Skate The City van Lies Van der Auwera (prod. Bulletproof Cupid)
  Drie skaters dwalen door de stad, op zoek naar een plek om te skaten. Overal krijgen ze het deksel op de neus. Uiteindelijk gaan ze zelf op het stadhuis hun rechten opeisen.
 • Warre en de drie wilgen van Yasmine Versteele (prod. Storyhouse)
  In elke tuin krioelt het van het leven. Soms bots je er zelfs op een magisch wezen zoals Willow. Hij toont zijn vriend Warre al het moois dat er in de natuur te ontdekken valt.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Ket & Doc blijft een bijzonder waardevolle samenwerking tussen de afdeling Talentontwikkeling van het VAF, JEF en Ketnet. Hoofdzakelijk jonge talenten zetten, onder begeleiding van ervaren coaches, hun eerste stappen in de wereld van documentaires en richten zich tot een jong publiek. Ook dat is diversiteit en inclusie! En de vorige lichtingen Ket & Doc-makers konden bovendien rekenen op flink wat erkenning in het internationale filmcircuit. Zo was Voorbij de sterren (2022) van Sara van Oostrum geselecteerd voor de afgelopen editie van IDFA en kocht de New York Times Yaren en de zon (2021) van Renate Raman en Joren Slaets aan voor zijn VOD-platform Op-Docs.

Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF
Still uit Bijzonder buitengewoon (2023)
Still uit Bijzonder buitengewoon (2023)

Vertoningen JEF festival


Voor meer info over de Ket & Doc-titels kan je terecht op de Flanders Image-website.

Uitzending Ketnet

Lineaire uitzending

 • Eneris: 20 februari om 10.30u, 24 februari om 18.55u
 • Skate The City: 20 februari om 18.55u, 21 februari om 10.30u
 • Leonie, Skeet en de biggen: 21 februari om 18.55u, 22 februari om 10.30u
 • Warren en de drie wilgen: 22 februari om 18.55u, 23 februari om 10.30u
 • Bijzonder buitengewoon: 23 februari om 18.55u, 24 februari om 10.30u

VRT MAX, Ketnet.be en Ketnet-app

De vijf Ket & Doc-films zijn vanaf 20 februari om 7.30u te zien op VRT MAX, Ketnet.be en de Ketnet-app.