Ga verder naar de inhoud

Vijfde lichting Ket & Doc gaat in productie

10 mei 2023

De winnaars van de vijfde editie van Ket & Doc zijn bekend. Vijf teams ontvangen elk een productiepremie van 40.000 euro om een korte documentaire van 15 minuten te maken waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. De Ket & Doc-films gaan bij ons in première tijdens het JEF festival in 2024 en worden nadien uitgezonden op Ketnet en VRT MAX.

Still uit Skate The City (2023)
Still uit Skate The City (2023)

Ket & Doc

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Elk jaar worden vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten gemaakt voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Voor deze vijfde editie van Ket & Doc namen zeven makers in de winter van 2022-2023 deel aan een workshop waar ze hun documentaireproject konden ontwikkelen. In januari van dit jaar werden de projecten gepitcht aan Vlaamse producenten, waarna een aanvraag voor productiesteun werd ingediend. Een jury bestaande uit Viki Van Iseghem (Ketnet), Kevin De Ridder (JEF) en Sara Juricic (voor het VAF) selecteerde de vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van 40.000 euro aan de slag kunnen (30.000 euro van het VAF/Mediafonds en 10.000 van Ketnet).

De vijf korte documentaires worden van juli 2023 tot januari 2024 geproduceerd en zullen bij ons in première gaan tijdens het JEF festival in 2024. Nadien worden ze uitgezonden op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app, en verder gedistribueerd door JEF. De titels worden ook aangeboden aan het onderwijs.

De winnaars van de vijfde editie van Ket & Doc zijn

 • Buitenbeentjes
  Regie & scenario: Elke Vanoost
  Productie: While We're Here
 • Grip
  Regie & scenario: Laura De Baudringhien
  Productie: While We're Here
 • Hannah en de krokodil
  Regie: Lore Mechelaere
  Scenario: Lore Mechelaere & Karen Huysman
  Productie: Het Peloton BV
 • Ronde 3
  Regie & scenario: Liesbeth De Mey
  Productie: Associate Directors
 • Wij, jongens
  Regie & scenario: Arne Brown & Charlotte Coeman
  Productie: Hotel Hungaria

Ket & Doc viert zijn vijfde verjaardag en is een geslaagd voorbeeld van samenwerking tussen Talentontwikkeling bij het VAF, het JEF festival en de openbare omroep via Ketnet. Het biedt kansen aan jong en divers talent en heeft jeugddocumentaire als genre op de kaart gezet. Het heeft aandacht voor publiek en via een tv-zender ook een breed bereik. Het VAF is uitgenodigd om in september van dit jaar dit unieke concept te gaan voorstellen aan andere Europese filmfondsen, als een 'best practice' op de Medici-conferentie.

Koen Van Bockstal, directeur-intendant VAF

De vorige edities van Ket & Doc hebben jeugddocumentaire als genre op de kaart gezet in Vlaanderen. Ook internationaal deden de Ket & Doc-titels het goed. Uit de eerste lichting werden in 2020 vier van de vijf films geselecteerd voor het toonaangevende Duitse documentairefestival DOK Leipzig, terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA in Amsterdam.

Van de tweede lichting in 2021 maakten opnieuw twee titels deel uit van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA: Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche en Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets. Yaren en de zon werd na afloop van het Nederlandse festival aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

Uit de derde lichting werden in 2022 drie titels geselecteerd voor het jeugdfilmprogramma van DOK Leipzig: Licht van Sarah Lederman, Goals van Florinda Ciucio en Bgirl Badli van Charlotte De Cort. Een andere titel uit de derde reeks, Voorbij de sterren van Sara van Oostrum, was in het najaar van 2022 geselecteerd voor competitie op IDFA.

Dichter bij huis won Licht van Sarah Lederman begin dit jaar de Ensor voor Beste Kortfilm. En op het JEF festival in februari van dit jaar werd Bijzonder buitengewoon van Sarah Van Dale, een titel uit de vierde lichting van Ket & Doc, bekroond met de Prijs voor Beste Korte Documentaire.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Deze producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.