Ga verder naar de inhoud

Visions du Réel selecteert documentaires uit Vlaanderen

19 maart 2024

Het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon heeft vier producties uit Vlaanderen geselecteerd voor zijn aankomende festivaleditie (12-21 april 2024).

Apple Cider Vinegar van Sofie Benoot en Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran zijn onderdeel van de Internationale Competitie. Daarnaast zijn ook (Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo van Dora García en Zlata van Mattias Bavré geselecteerd.

Internationale Competitie

Twee lange documentaires uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor de Internationale Competitie, het vlaggenschipprogramma van Visions du Réel: Apple Cider Vinegar van Sofie Benoot en Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran.

Apple Cider Vinegar is een film over een vertelster van natuurdocumentaires die na jaren van afwezigheid terugkeert naar het scherm. Door een recente niersteenoperatie beseft ze dat ze vergeten is te vertellen over de wereld van stenen en rotsen. Mensen en steen lijken zo ver van elkaar verwijderd, maar toch maken we, net als een vulkaan, nieuwe stenen aan in ons lichaam. Ze vertrekt op reis, op zoek naar de geheimen van steen. Wat begint als een verhaal over mensen en steen, ontvouwt zich langzaam tot een meditatie over ecologisch verdriet.

De regie van Apple Cider Vinegar is van Sofie Benoot, die eerder o.a. Victoria (Berlinale 2020) en Desert Haze (Visions du Réel 2014) regisseerde. De productie is van Peter Kruger voor Inti Films, in coproductie met het Nederlandse Pieter van Huijstee Film en het Zweedse LittleBig Productions. De internationale sales agent is het Tsjechische Filmotor.

De tweede Vlaamse selectie voor de Internationale Competitie is Kamay, een film van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran. In de afgelegen bergen van centraal Afghanistan begint een Hazara-familie aan een queeste voor waarheid en gerechtigheid nadat hun dochter Zahra op mysterieuze wijze overlijdt aan de universiteit van Kabul. Verteld door de ogen van Zahra's jongere zus, Freshta, is deze film een ontroerende beschouwing over liefde, verlies en doorzettingsvermogen ondanks de toenemende onrust aan de vooravond van de overname van het land door de Taliban.

De productie van Kamay is van Ilyas Yourish, Hanne Phlypo en Evelien De Graef voor Clin d’oeil Films, in coproductie met Kamay Film, ROW Pictures en Temps Noir. De internationale rechten worden verkocht door CAT&Docs.

Still uit Apple Cider Vinegar (2024)
Still uit Apple Cider Vinegar (2024)

Burning Lights

(Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo van Dora García is geselecteerd voor de Burning Lights-sectie van Visions du Réel, een internationale competitie voor documentaires die een nieuw en hedendaags perspectief op cinema geven.

De documentaire van Dora García vraagt zich af of niet-romantische liefde het wapen van de revolutie kan zijn? Gebaseerd op Sovjet-revolutionair A. Kollontai's reflecties over seksualiteit, emancipatie en familie, put deze film uit de 20ste-eeuwse feministische geschiedenis en versmelt deze met boze en tedere scènes uit de huidige Latijns-Amerikaanse transfeministische beweging. (Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo is de verderzetting van Amor Rojo, een film uit 2023. De geluiden en beelden van de originele film zijn volledig opnieuw gemonteerd en er is uitgebreid nieuw archiefmateriaal aan toegevoegd, gericht op scherpte, directheid en radicale politieke focus.

(Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo is geregisseerd door Dora García en geproduceerd door Marie Logie voor Auguste Orts. Van hetzelfde productiehuis is in Nyon ook de coproductie Tongo Saa (Rising Up At Night) te zien, een creatieve documentaire van Nelson Makengo die in februari in wereldpremière ging in de Panorama-sectie van de Berlinale.

Still uit (Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo (2024)
Still uit (Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo (2024)

Competitie voor Korte en Middellange Films

In de Competitie voor Korte en Middellange Films is Zlata van Mattias Bavré uitgenodigd, een documentaire waarin we het twaalfjarige titelpersonage Zlata volgen. Ze moet haar weg vinden in België nadat ze de oorlog in thuisland Oekraïne moest ontvluchten. Haar vader Petro en Findus, de kat, bleven achter, moeder Ira en broertje Martin kwamen mee. Stap voor stap verkent het puberende meisje niet alleen haar nieuwe leefwereld maar ook haar eigen identiteit. In afwachting van de onzekere komst van haar vader, stelt Zlata zich langzaam maar zeker open.

Zlata is geregisseerd door Mattias Bavré en geproduceerd door Peter Brosens voor Bo Films, in coproductie met VRT/Canvas en Lito Films.

Still uit Zlata (2023)
Still uit Zlata (2023)

Apple Cider Vinegar, Kamay, Amor Rojo en Zlata kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.