Ga verder naar de inhoud

Vlaamse documentaires bekroond op CPH:DOX

23 maart 2024

Tijdens de prijsuitreiking van het internationale documentaire-festival CPH:DOX zijn twee Vlaamse films gelauwerd.

Grand me van Atiye Zare Arandi en Bram Crols won de NEXT:WAVE Award. Marching in the Dark van VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie. Beide films gingen afgelopen week in Kopenhagen in wereldpremière.

Grand me

Grand me van Atiye Zare Arandi en Bram Crols won de hoofdprijs in NEXT:WAVE-competitie voor opkomend filmtalent van CPH:DOX.

In Grand me volgen we het Iraanse meisje Melina, negen jaar oud. Ze woont bij haar grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder worstelt met de relatie met haar nieuwe man en die met haar dochter. Op negenjarige leeftijd is Melina oud genoeg om een voogdijzaak voor de rechter te brengen. Met de wet aan haar kant hoopt ze eindelijk haar eigen voogd te kunnen kiezen.

De regie en het scenario van Grand me zijn een creatieve samenwerking tussen de Iraanse Atiye Zare Arandi en de Belgische Bram Crols. De productie is van Mark Daems en Bram Crols voor Associate Directors, in coproductie met de VRT, Atam Film en Al Jazeera Documentary Channel. De internationale sales agent is het Franse CAT&Docs.

The film we chose to award skilfully materialises the in-between and uncertain space of an ongoing custody battle in which the nine year old Melina is caught between her parents and the consequent disillusioning confrontation with the real, as well as the chasm between the separate realities of Melina, her mother, and her grandparents. The film finds its merit in this intersection, drawing attention to questions of motherhood, transformation, and the notion of belonging, indirectly interrogating the unequal position and rights of women in contemporary Iranian society. The film is ultimately a testament to the resilience of Melina and her grandparents, but also to the inherent imperfection and shortcomings of what it is to be human.

Het juryverslag over Grand me
Still uit Grand me (2024)
Still uit Grand me (2024)

Marching in the Dark

Marching in the Dark van Kinshuk Surjan kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie van CPH:DOX.

In Marching in the Dark keert de van oorsprong Indiaase filmmaker Kinshuk Surjan terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Terwijl nieuwe zelfmoorden haar gemeenschap teisteren en haar vastberadenheid op de proef stellen, vindt Sanjeevani heling in het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen zoals zij in een sterk patriarchale samenleving.

Our special mention is a sensorily stunning piece that honors the relentless work, effort, and strength of women with respect, refuses to play into a simple narrative, and instead celebrates women as they build community and seek a better life for themselves and their families.

De internationale jury over Marching in the Dark

Marching in the Dark is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject, de korte documentaire De Flandrien.

Marching in the Dark is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met SNG Film en NoCut Film Collective. Het Zwitsers-Franse salesagentschap Lightdox vertegenwoordigt de internationale rechten op de film.

Marching in the Dark en Grand me kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.