Ga verder naar de inhoud

Vlaamse documentaires op Sheffield DocFest

31 mei 2022

Drie Vlaamse documentaires zijn uitgenodigd voor Sheffield DocFest, het belangrijkste internationale documentairefestival in het Verenigd Koninkrijk (23-28 juni). Het gaat om My Paper Life van Vida Dena (productie Clin d’oeil), New Pigs on the Block van Jimmy Kets (productie Las Belgas) en de coproductie Nelly & Nadine van Magnus Gertten (productie Associate Directors).

My Paper Life volgt de vijftienjarige Rima, een tiener die gevlucht is uit Syrië en moeite heeft om in Brussel te integreren. De film is opgemaakt uit tekeningen van Rima die tot leven komen als stop-motion-animaties, verweven met scènes uit het dagelijkse leven van de familie die worstelt met het integratieproces.

De documentaire van de in Brussel gevestigde Iraanse filmmaker Vida Dena ging in wereldpremière tijdens Visions du Réel en werd er bekroond met de Interreligious Award. In Sheffield zal de film zijn UK première beleven, als onderdeel van het Journeys-programma. My Paper Life is een productie van Hanne Phlypo voor Clin d'oeil films, in coproductie met Atelier Graphoui en het Franse Les Films du Bilboquet. De internationale sales agent is Cat & Docs.

Net als My Paper Life zal ook New Pigs on the Block van Jimmy Kets in Sheffield zijn UK première beleven (People & Community-programma). In de film volgt fotograaf en documentairemaker Jimmy Kets drie varkens die de protagonisten zijn van een sociaal buurtproject waarbij een groep vrijwilligers hen voeren met voedseloverschotten. Het vredige bestaan van de dieren wordt echter steeds meer verstoord door de hen omringende buitenwereld.

New Pigs on the Block was in januari te zien op de Franse documentairefestival FIPADOC en komt vanaf 15 juni in de Belgische zalen. De productie is van Jurgen Buedts voor Las Belgas, in coproductie met Brightside. Jimmy Kets schreef en regisseerde, deed het camerawerk en verzorgde ook de montage, i.s.m. Febe Simoens.

Ten slotte zal ook nog een minoritair Vlaamse coproductie te zien zijn op Sheffield DocFest: Nelly & Nadine, een documentaire van Magnus Gertten over een liefdesverhaal dat begint in een concentratiekamp in 1944 en een leven lang verborgen zal blijven.

Nelly & Nadine beleefde zijn wereldpremière in de Panorama-sectie van de Berlinale in februari van dit jaar en was sindsdien ook te zien op CPH:DOX. Het is een internationale coproductie met Associate Directors als Vlaamse partner.

My Paper Life, New Pigs on the Block en Nelly & Nadine konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.