Ga verder naar de inhoud

Nog meer Vlaamse regisseurs in Officiële Selectie Festival van Cannes

21 april 2022

De 75ste editie van het Festival van Cannes schrijft nu al geschiedenis: nooit eerder stonden er drie speelfilms van Vlaamse regisseurs op het officiële festivalprogramma.

Na het nieuws dat Lukas Dhonts Close voor competitie werd uitgenodigd, hebben nu zowel Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch als Adil & Bilall een uitnodiging op zak voor het officiële programma. De organisatie maakte gisteren bekend dat Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch met Le otto montagne (De acht bergen) meedingen naar de Gouden Palm. Rebel, de nieuwe film van Adil & Bilall, gaat dan weer in première als speciale Midnight Screening van officiële programma.

Still uit De acht bergen (2022)
Still uit De acht bergen (2022)

De acht bergen

De acht bergen is een adaptatie van de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti. Naast de regie tekenden van Groeningen en Vandermeersch ook voor het scenario. Het is het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen mekaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De Italiaanse cast bestaat uit Luca Marinelli (Martin Eden), Alessandro Borghi (Devils), Filippo Timi (Vincere) en Elena Lietti (Anna).

Op de generiek van de film vinden we nog meer bekende namen terug, van o.a. DOP Ruben Impens en monteur Nico Leunen. Zij werkten al eerder met van Groeningen aan films als het Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown, Beautiful Boy en De helaasheid der dingen, dat destijds als onderdeel van de Quinzaine des Réalisateurs-nevensectie in Cannes in première ging. Impens voerde ook de camera bij Titane, winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 2021. Charlotte Vandermeersch maakt met De acht bergen haar debuut als regisseur van een speelfilm. Ze is een van de weinige vrouwelijke filmmakers met een speelfilm in het officiële festivalprogramma dit jaar.

Vlaams coproducent is Hans Everaert voor Menuetto, dat in 2021 ook al met La Civilvan Teodora Ana Mihai in Cannes aanwezig was. Mario Gianani en Lorenzo Gangarossa van het Italiaanse Wildside produceren. Andere coproducenten zijn Rufus (BE), Pyramide Productions (FR), en Vision Distribution (IT), met Louis Tisné voor Elastic Film als executive producer.

Kinepolis Film Distribution brengt de film later dit jaar bij ons in de bioscoop, in Nederland zal de film verdeeld worden door Dutch FilmWorks en in Frankijk door Pyramide. De acht bergen wordt internationaal vertegenwoordigd door Vision Distribution.

Setfoto Rebel © Caviar
Setfoto Rebel © Caviar

Rebel

Met Rebel keren Adil & Bilall even terug uit de Verenigde Staten waar ze o.a. Bad Boys For Life regisseerden en momenteel in postproductie zijn van Batgirl.

In de film volgen we de 13-jarige Marokkaanse jongen Nassim. Na de dood van zijn vader is hij op zoek naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale dealer en gangster. Ondanks zijn jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven er zal gaan uitzien. Naast Adil en Bilall, schreven ook o.a. Kevin Meul en Jan Van Dyck mee aan het scenario.

In de hoofdrollen zien we o.a. Aboubakr Bensaihi (Black), Lubna Azabal (Incendies) en Amir El Arbi. Robrecht Heyvaert tekende voor de fotografie, terwijl Hannes De Maeyer instond voor de originele score. De choreografie in enkele scenes is van Sidi Larbi Cherkaoui.

Producent is Caviar, dat via zijn Amerikaanse dochter nog een film in Cannes heeft: War Pony, in Un Certain Regard. Kinepolis Film Distribution brengt Rebel later dit jaar uit in de Belgische zalen. Wild Bunch staat in voor de internationale rechterverkoop.

De acht bergen, Rebel en Close kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in Rebel en De acht bergen.