Ga verder naar de inhoud

Vlaamse regisseurs schrijven geschiedenis in Cannes

28 mei 2022

De prijzen van het 75ste Festival van Cannes zijn vanavond uitgereikt: Close van Lukas Dhont is bekroond met de Grand Prix, De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch gaat naar huis met de Prix du Jury. De Vlaamse coproductie Tori et Lokita van de gebroeders Dardenne mocht de Prix du 75ème in ontvangst nemen.

Al voor de start was deze 75ste editie van het Festival van Cannes een historisch evenement voor de Vlaamse film. Nooit eerder werden drie titels van Vlaamse filmmakers uitgenodigd voor de Officiële Selectie. Deze historische prestatie werd vanavond extra in de verf gezet tijdens de slotavond, waar de jury bestaande uit o.a. Noomi Rapace, Asghar Farhadi, Joachim Trier en voorzitter Vincent Lindon aan verschillende Vlaamse titels prijzen uitreikte.

Naast de prijzen voor Close, De acht bergen en Tori et Lokita staan nog meer films met een Vlaamse insteek op het palmares. Zo ging de Caméra d'Or voor de beste eerste film naar War Pony, het door Caviar geproduceerde Amerikaanse speelfilmdebuut van Riley Keough en Gina Gammell. De Prix Un Certain Regard, de hoofdprijs voor de belangrijkste nevensectie in Cannes, werd gisteren al uitgereikt aan Les pires van Lise Akoka en Romane Gueret, een Franse film waarin acteur Johan Heldenbergh een van de hoofdrollen speelt.

In een eerste reactie op de prijzenregen verklaart Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon: "Het Festival van Cannes was dit jaar meer dan ooit Vlaams. Dat is een geweldige opsteker voor onze Vlaamse filmindustrie. Het winnen van de Grand Prix en de Prix du Jury zal huidige en toekomstige filmmakers inspiratie en hoop geven om hier ook ooit te staan en een prijs in de wacht te slepen."

Directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) Koen Van Bockstal vult aan: "Met vijf Vlaamse regisseurs in de officiële selectie en drie in de competitie was 2022 sowieso al een bijzonder jaar voor de Vlaamse film in Cannes. Het winnen van de Grand Prix, daar durf je niet eens op te hopen en is voor het eerst in de geschiedenis van het festival en het VAF. Gelukswensen aan Lukas Dhont, Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch en alle Vlaamse filmmakers in Cannes namens iedereen bij het VAF en de volledige Vlaamse sector. Een volkomen verdiende erkenning voor zoveel talent."

Het Festival van Cannes was dit jaar meer dan ooit Vlaams. Dat is een geweldige opsteker voor onze Vlaamse filmindustrie.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon

Close verovert de harten en de Grand Prix in Cannes

De wereldpremière van Close, afgelopen donderdag, werd door het publiek in Cannes onthaald met een staande ovatie van ruim 15 minuten. De jonge hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele waren samen met regisseur Lukas Dhont en een groot deel van de cast en crew aanwezig op de rode loper, waar ze enthousiast ontvangen werden.

De goede ontvangst van Close wordt nu bekroond met de Grand Prix, een prijs die de film moet delen met Stars at Noon van Claire Denis.

Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Voor Close werkte Lukas Dhont, net als voor zijn debuutfilm Girl in 2018, samen met de co-scenarist van Girl, Angelo Tijssens. DOP is Frank van den Eeden, Alain Dessauvage deed de montage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet.

In oktober mag Close bij ons Film Fest Gent openen, waarna distributeur Lumière de film in de bioscopen zal brengen. Internationaal wordt de film verkocht door The Match Factory, dat deze week al de eerste internationale deals kon aankondigen: de distributierechten zijn verkocht aan MUBI (voor het VK/Ierland, Latijns-Amerika, Turkije en Indië) en A24 (voor Noord-Amerika).

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF.

Vijf sterren en de Prix du Jury voor De acht bergen

De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ging in de eerste dagen van het Festival van Cannes in première. Naast een goede ontvangst door het aanwezige publiek lokte de verfilming van de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti positieve reacties van de pers uit, met als kers op de taart een vijfsterrenrecensie in The Guardian.

De acht bergen werd vanavond bekroond met de Prix du Jury, ex aequo met de Poolse speelfilm EO van Jerzy Skolimowski.

De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als Koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen mekaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De hoofdrollen in deze Italiaans-Belgisch-Franse coproductie zijn voor Luca Marinelli en Alessandro Borghi. Naast de regie tekenden Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ook voor het scenario. Op de generiek van de film vinden we nog meer bekende namen terug, van o.a. DOP Ruben Impens en monteur Nico Leunen.

De hoofdproducent van De acht bergen is het Italiaanse Wildside, met Hans Everaert van Menuetto als Vlaamse coproducent. Andere coproducenten zijn Rufus (BE), Pyramide Productions (FR) en Vision Distribution (IT), met Louis Tisné voor Elastic Film als executive producer.

Kinepolis Film Distribution brengt De acht bergen later dit jaar bij ons in de bioscoop, in Nederland zal de film verdeeld worden door Dutch FilmWorks en in Frankijk door Pyramide. De film wordt internationaal vertegenwoordigd door Vision Distribution.

Tweevoudige Gouden Palm-winnaars opnieuw in de prijzen

De Vlaamse coproductie Tori et Lokita, de nieuwste film van de gebroeders Dardenne, was in Cannes te zien als onderdeel van de Officiële Competitie en werd door de jury bekroond met de Prix du 75ème, een eenmalige gelegenheidsprijs ter ere van de 75ste festivaleditie.

Tori et Lokita gaat over een jongen en een tienermeisje die alleen van Afrika naar hier zijn gereisd. Ze zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen.

De Vlaamse partner in deze Belgisch-Franse coproductie is Bart Van Langendonck voor Savage Film. Bij ons brengt distributeur Cinéart de film later dit jaar uit in de bioscoop, Wild Bunch is verantwoordelijk voor de internationale rechtenverkoop.

Cannes kleurt Vlaams

Naast Close, De acht bergen en Tori et Lokita zat er nog een vierde Belgische titel in de Officiële Selectie van Cannes: Rebel, de nieuwste film van Adil en Bilall, hun eerste Vlaamse productie sinds Patser, ging afgelopen donderdag in première als Midnight Screening (buiten competitie).

Close, Rebel, De acht bergen en Tori et Lokita kwamen tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in Rebel en De acht bergen.