Ga verder naar de inhoud

VR-experience Draw for Change! in competitie Sheffield DocFest

10 mei 2024

De VR-experience Draw for Change: Existimos, resistimos van Mariana Cadenas, die deel uitmaakt van de documentaireserie Draw for Change!, is geselecteerd voor de Internationale Virtual Reality-competitie van Sheffield DocFest (12-17 juni). Dat heeft de festivalorganisatie bekendgemaakt.

Still uit Draw for Change: Existimos, resistimos (2023)
Still uit Draw for Change: Existimos, resistimos (2023)

Draw for Change: Existimos, resistimos van de Belgisch-Venezolaanse filmmaker Mariana Cadenas is een VR-ervaring die de kijker aan de hand van een combinatie van 360° video en animatie onderdompelt in de wereld van de jonge Mexicaanse cartoonist Maremoto, die met haar tekeningen vrouwen mondig wil maken en de taboes van haar samenleving wil aankaarten.

Dit VR-project werd ontwikkeld in parallel met de zesdelige documentairereeks Draw for Change! van Clin d’oeil Films, een internationale coproductie van showrunners Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe. Elke episode van Draw for Change! zoomt in op een vrouwelijke cartooniste ergens in de wereld en neemt ons mee op ontdekking door haar land en haar tekeningen, om zo een blik te openen op enkele van de meest prangende problemen waar vrouwen vandaag mee geconfronteerd worden.

Episodes van Draw for Change! waren eerder te zien op Visions du Réel in Zwitserland en op het Franse Canneséries, waar de makers werden bekroond met de Prijs voor de Beste Documentaireserie. De VR-experience werd al uitgenodigd voor DOK Leipzig en was te zien op het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. De serie was in België te zien op Film Fest Gent en werd dit voorjaar integraal uitgezonden op VRT Canvas.

Draw for Change! is een productie van Clin d'oeil Films, in coproductie met Point du Jour/Les films du balibari, a_BAHN en Ma.ja.de. De internationale rechten worden vertegenwoordigd door Autlook Film Sales. Het VR-project werd geproduceerd door Evelien De Graef en Hanne Phlypo en maakt ook deel uit van een educatief project voor jongeren, geïnitieerd door de impact-vzw Blue Bird Docs, dat in Vlaamse scholen verdeeld wordt door JEF.

Draw for Change! kon als documentaireserie rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds van de Vlaamse minister van Media. De VR-experience kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Media.

MeetMarket

Een Vlaams documentaireproject in ontwikkeling, 24 Strong van Kristian Van der Heyden en Rieneke Van Santen, is uitgenodigd om deel te nemen aan de MeetMarket van Sheffield DocFest. 24 Strong zoomt in op Papoea-Nieuw-Guinea, het land met wereldwijd het hoogste cijfer van gendergerelateerd geweld, waar een baanbrekend medium onder leiding van vastbesloten vrouwen een revolutie in de onderzoeksjournalistiek veroorzaakt.

24 Strong is een productie van Kristian Van der Heyden voor Harald House Belgium. De productie kreeg steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur.