Ga verder naar de inhoud

Winnaars derde lichting Ket & Doc bekendgemaakt

8 juni 2021

De winnaars van de derde editie van Ket & Doc, een ontwikkelingstraject voor makers van kinderdocumentaires, zijn bekend. Ket & Doc is een project van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De vijf geselecteerde makers ontvangen elk een productiepremie van 40.000 euro om een korte film van 15 minuten te maken voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. De films gaan in première tijdens het JEF festival in 2022 en worden nadien uitgezonden op Ketnet.

Acht documentairemakers namen in de winter van 2020-2021 deel aan de derde Ket & Doc-workshop. Zij ontwikkelden er hun documentaire, die ze in februari van dit jaar tijdens het JEF festival pitchten aan Vlaamse producenten. Zeven van de acht projecten werden vervolgens ingediend voor productiesteun. Een jury bestaande uit Kevin De Ridder (JEF), Viki Van Iseghem (Ketnet) en Nienke Poelsma (Cinekid, als vertegenwoordiger voor het VAF) selecteerde daarop vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van 40.000 euro aan de slag kunnen (30.000 euro van het VAF/Mediafonds en 10.000 van Ketnet).

De vijf kinderdocumentaires worden van juli 2021 tot januari 2022 geproduceerd en zullen in première gaan tijdens het JEF festival in 2022. Nadien worden ze door JEF gedistribueerd en uitgezonden op Ketnet. De titels zullen ook worden aangeboden aan het onderwijs.

De vijf winnaars

De vijf winnaars van de derde editie van Ket & Doc:

 • Bgirl Badli
  Regie & scenario: Charlotte De Cort
  Productie: Associate Directors
 • GOALS
  Regie & scenario: Florinda Ciucio
  Productie: Borgerhoff & Lamberigts TV
 • Licht in de Duisternis
  Regie & scenario: Sarah Lederman
  Productie: De Mensen
 • Lockdown Musical
  Regie & scenario: Annabel Verbeke
  Productie: Associate Directors
 • Voorbij de sterren
  Regie & scenario: Sarah Van Oostrum
  Productie: Diplodokus

De vorige edities van Ket & Doc werden enthousiast onthaald en oogstten succes op festivals in binnen- en buitenland. Uit de eerste lichting mocht Bertha en de wolfram van Tijs Torfs de Prijs voor Beste Korte Documentaire in ontvangst nemen op het JEF festival. Vier van de vijf films werden geselecteerd voor DOK Leipzig (oktober 2020), terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA (november-december 2020).

De titels uit de tweede lichting worden op 19 juni vertoond op Docville in Leuven, in aanwezigheid van de makers.

De Ket & Doc-producties kunnen rekenen op de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.