Ga verder naar de inhoud

Winnaars vierde editie Ket & Doc bekendgemaakt

3 mei 2022

Vijf Vlaamse makers zijn gekozen als winnaars van de vierde editie van Ket & Doc, dat maakte het VAF vandaag bekend. De winnaars ontvangen elk een productiepremie van 40.000 euro om een korte film van 15 minuten te maken waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. De Ket & Doc-films gaan in première tijdens het JEF festival in 2023 en worden nadien uitgezonden op Ketnet.

Promobeeld Warre en de Drie Wilgen (productie Storyhouse)
Promobeeld Warre en de Drie Wilgen (productie Storyhouse)

Ket & Doc

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Het resultaat zijn elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Voor de vierde editie van Ket & Doc namen acht makers in de winter van 2021-2022 deel aan een workshop waar ze hun documentaire konden ontwikkelen. In februari van dit jaar werden de projecten gepitcht aan Vlaamse producenten. Vervolgens werd voor zes projecten een aanvraag voor productiesteun ingediend. Een jury bestaande uit Kevin De Ridder (JEF), Viki Van Iseghem (Ketnet) en Patrice Toye (filmmaker, als vertegenwoordiger voor het VAF) selecteerde daarop vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van 40.000 euro aan de slag kunnen (30.000 euro van het VAF/Mediafonds en 10.000 van Ketnet).

De vijf winnaars van de vierde editie van Ket & Doc zijn:

 • Bijzonder Buitengewoon
  Regie & scenario: Sarah Van Dale
  Productie: Storyhouse
 • Kroon Haar in Matonge
  Regie & scenario: Julie Daems
  Productie: Visualantics Productions
 • Leonie
  Regie & scenario: Jip Heijenga
  Productie: De Mensen
 • Skate de Stad
  Regie & scenario: Lies Van der Auwera
  Productie: Bulletproof Cupid
 • Warre en de Drie Wilgen
  Regie & scenario: Yasmine Versteele
  Productie: Storyhouse

De vijf korte documentaires worden van juli 2022 tot januari 2023 geproduceerd en zullen in première gaan tijdens het JEF festival in 2023. Nadien worden ze uitgezonden op Ketnet en verder gedistribueerd door JEF. De Ket & Doc-titels worden ook aangeboden aan het onderwijs.

De vorige edities van Ket & Doc werden enthousiast onthaald en oogstten succes op festivals in binnen- en buitenland. Uit de eerste lichting mocht Bertha en de wolfram van Tijs Torfs de Prijs voor Beste Korte Documentaire in ontvangst nemen op het JEF festival. Vier van de vijf films werden in 2020 geselecteerd voor DOK Leipzig, terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA.

Van de tweede lichting in 2021 maakten twee van de vijf titels deel uit van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA: Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche en Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets. Yaren en de zon werd na afloop van IDFA aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.