Ga verder naar de inhoud

Wouter Bouvijn wint Brons op Student Academy Awards

9 juni 2013
Wouter Bouvijn heeft met zijn korte film Tweesprong de bronzen medaille behaald in de categorie Buitenlandse Film van de Student Academy Awards. De uitreiking van de 'studentenoscars' vond afgelopen nacht plaats in Los Angeles en sloot een week aan industrie- en netwerking evenementen af waaraan de jonge regisseur deelnam. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Student Academy Awards dat een student een medaille in de wacht sleept met een Vlaams afstudeerwerk.
Half mei maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.) alle finalisten bekend voor de Student Academy Awards, ook wel de studentenoscars genoemd. Wouter Bouvijns Tweesprong kwam daarbij uit de bus als één van de drie genomineerden in de categorie voor Beste Buitenlandse Film. Tijdens de officiële prijsuitreiking afgelopen nacht (Belgische tijd) mocht Bouvijn uiteindelijk de bronzen medaille in ontvangst nemen. Aan de award is ook een prijs van $2,000 verbonden.

 Wouter Bouvijn kan in elk geval terugblikken op een unieke ervaring. 'Een heel pak leden van de Academy, zo'n 150, zagen alle korte films in het Samuel Goldwyn Theatre. De meesten van hen hebben we ook ontmoet en Tweesprong heeft velen écht geraakt', zo laat Wouter Bouvijn weten in een eerste reactie. 'De ontmoetingen die voor ons op het programma stonden waren echte waanzin: D.O.P.'s van films als Jurassic Park, Apocalyps Now, Mean Streets,... Als jonge filmmaker was het een ongelofelijke rollercoaster om op te zitten. De Academy is een vereniging vol levende legendes maar weet jong filmtalent echt te appreciëren, iets wat je keihard voelt. We werden hier de afgelopen week enorm in de watten gelegd en het is erg mooi te zien hoeveel belang ze hier hechten aan de Student Academy Awards', aldus de jonge regisseur.

 Naast Bouvijn zelf waren ook hoofdrolspelers Joren Seldeslachts en Tom De Hoog en enkele crewleden aanwezig op de prijsuitreiking.

 In de korte film Tweesprong waarmee Bouvijn afstudeerde aan de Brusselse filmschool RITS, nemen Seldeslachts en De Hoog de hoofdrollen voor hun rekening als twee broers die voor een levensbepalende keuze komen te staan. Wanneer hun vader sterft aan een erfelijke ziekte, moeten ze beiden beslissen: laten ze zich testen of nemen ze een sprong in het ongewisse? 

Joren Seldeslachts maakte zijn acteerdebuut als Blinker in de gelijknamige verfilmingen van Marc De Bels succesvolle kinderboeken. De acteur was daarnaast ook te zien in de televisiereeks Dubbelleven en nam verschillende rollen voor zijn rekening in films als Blind van Tamar van den Dop en Patrice Toyes Little Black Spiders, en in series als Code 37, Aspe, Zone stad en de in Vlaanderen gedraaide BBC-reeks The White Queen die vanaf 16 juni op de Britse zender te zien zal zijn. Tom De Hoog speelde onlangs nog mee in de fictiereeks Salamander en was daarvoor te zien in heel wat Vlaamse reeksen als Wittekerke, Flikken, Sara en Kinderen van Dewindt.

 Andere rollen in Tweesprong werden ingevuld door o.a. Lynn Van Royen (Dubbelleven), Mieke De Groote (Code 37) en Karel Vingerhoets (Hasta la vista). Het scenario van Tweesprong was in handen van Wouter Bouvijn, Pieter Smet stond in voor de montage. Maximiliaan Dierickx verzorgde de fotografie, Maarten Devoldere en Jinte Deprez van Balthazar componeerden de soundtrack.

 Wouter Bouvijn reisde begin deze week al af naar Los Angeles om er op uitnodiging van de Academy deel te nemen aan een goedgevuld programma in aanloop naar de uitreiking van de Student Academy Awards. Op het programma stonden talrijke industry en netwerking events, alsook een receptie van de Belgische entertainment business club, de Best Club, die in het kader van de Prinselijke Missie in Los Angeles werd georganiseerd. 

De week werd afgesloten met de uitreiking van de medailles in het Samuel Goldwyn Theatre in Los Angeles. De ceremonie werd dit jaar geleid door stand-up comedian en acteur Bob Saget, bekend van de Amerikaanse serie Full House, die in 1978 zelf een studentenoscar won. Hollywood-bekenden als Clark Gregg (The Avengers, Iron Man), Jason Schwartzman (Moonrise Kingdom) en Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild) reikten mee de prijzen uit. Wouter Bouvijn is de allereerste student aan een Vlaamse filmschool die tijdens de Student Academy Awards een medaille uitgereikt krijgt. In 1977 viel Paul Demeyer, een oud-student van het KASK, ook in de prijzen met zijn korte animatiefilm The Muse, maar die korte film maakte hij aan het California Institute of the Arts.