Ga verder naar de inhoud

Young Hearts geselecteerd voor Berlinale

17 januari 2024

Young Hearts, het speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, heeft een uitnodiging op zak voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn (15-25 februari). De film zal op 17 februari zijn wereldpremière beleven in de Generation Kplus-competitie.

Daarnaast werden zonet ook de selecties bekendgemaakt van de creatieve documentaire hold on to her van Robin Vanbesien voor de Forum Expanded-sectie en van Vlaamse coproducties voor Panorama en Generation.

Anthony Schatteman is regisseur van o.a. de korte fictiefilms Dag vreemde man (2016) en L’Homme inconnu (2021). De afgelopen jaren zat hij mee in de regisseursstoel van fictieseries als 2DEZIT (2022) en de Iers-Belgische coproductie Northern Lights (2023). Intussen werkte hij aan zijn speelfilmdebuut Young Hearts, dat tijdens de Berlinale in wereldpremière zal gaan.

Young Hearts is een young adult-film over de overweldigende kracht van de eerste verliefdheid. Elias (14) voelt zich aangetrokken tot zijn nieuwe buurjongen Alexander (14). Hij beseft al snel dat hij voor het eerst écht verliefd is. De gesprekken met zijn vrienden en familie brengen meer vragen dan antwoorden met zich mee. Verward door zijn ontluikende gevoelens, zoekt hij duidelijkheid en meer toenadering tot Alexander.

De hoofdrollen in Young Hearts worden vertolkt door nieuwkomers Lou Goossens en Marius De Saeger, met belangrijke bijrollen voor Geert Van Rampelberg en Emilie De Roo. De productie is van Xavier Rombaut voor Polar Bear, in coproductie met het Belgische Kwassa Films en het Nederlandse Family Affair Films.

Kinepolis Film Distribution zal de film in het najaar van 2024 in de Belgische bioscopen brengen.

Young Hearts kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in de film.

Young Hearts is de film die ik zelf had willen zien toen ik jong was en worstelde met verliefdheid en mijn eigen gevoelens. Dankzij de selectie voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn krijgt Young Hearts een ongelooflijk forum om voorgesteld te worden aan een breed publiek. Ik ben oprecht trots om dit verhaal op de wereld los te laten.

Regisseur Anthony Schatteman
Still uit Young Hearts (2024)
Still uit Young Hearts (2024)

hold on to her

De experimentele documentaire hold on to her van filmmaker en beeldend kunstenaar Robin Vanbesien gaat in Berlijn in wereldpremière als onderdeel van Forum Expanded, een sectie voor hedendaagse cinema in verschillende uitingsvormen.

hold on to her traceert een doorleefde sociale infrastructuur van solidariteit en strijd die ingaat op een recent geval van politie- en staatsgeweld in de context van migratiegrenscontrole in België. In 2018 werd de tweejarige Mawda Shawri tijdens een politieachtervolging doodgeschoten door een agent. In 2023 verzamelden meer dan 40 mensen, activisten zonder en met papieren, zich bij Les Voix des sans papiers in Brussel om voor de camera een collectieve hoorzitting te houden over de zaak-Mawda. Samen brengen ze het tegen-forensisch bewijs van deze dodelijke oversteek.

Producent van hold on to her is Steven Dhoedt voor Visualantics, in coproductie met timely.

hold on to her kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Still uit hold on to her (2023)
Still uit hold on to her (2023)

Coproducties met Vlaanderen

Vandaag maakte de Berlinale ook de selectie bekend van Tongo Saa (Rising Up At Night) van Nelson Makengo, een creatieve documentaire die de kijker onderdompelt in de de schoonheid van de nacht in Kinshasa, ondanks de uitdagingen waarmee de plaatselijke bevolking geconfronteerd wordt.

Tongo Saa (Rising Up At Night) maakt deel uit van de Panorama-sectie van de Berlinale. Het is een internationale coproductie met Auguste Orts als Vlaamse partner. De internationale sales agent is Square Eyes.

Still uit Rising Up At Night (2024)
Still uit Rising Up At Night (2024)

Ten slotte is ook een coproductie van het Gentse productiehuis A Private View geselecteerd, net als Young Hearts als onderdeel van de Generation-competitie: Xiao Ban Jie (The Great Phuket) van de Chinese filmmaker Yaonan Liu.

Tongo Saa (Rising Up At Night) kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.