Ga verder naar de inhoud

Speelfilmdebuut Zeevonk van Domien Huyghe naar Berlinale

15 december 2022

Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, is geselecteerd voor het Generation-programma van het Internationaal Filmfestival van Berlijn (16-26 februari 2023). Zeevonk is geïnspireerd op het levensverhaal van regisseur Domien en zijn zus Wendy Huyghe, die samen met Jean-Claude van Rijckeghem het scenario schreef, en gaat over een meisje op zoek naar antwoorden over haar vader, een visser die sterft op zee. Producent Dries Phlypo van A Private View is ook betrokken bij een andere selectie voor de Berlinale, het speelfilmdebuut Inside van de Griekse regisseur Vasilis Katsoupis, met Willem Dafoe in de hoofdrol.

Zeevonk is een erg persoonlijk verhaal voor mij en Wendy en we zijn dan ook erg opgetogen dat we dit met een wereldpremière in Berlijn kunnen bekronen en dat onze film meteen ook kan voorgesteld worden aan een internationaal publiek. Verhalen over verdriet en afscheid zijn nodig, hoe jong je ook bent.

Regisseur Domien Huyghe

Zeevonk

Zeevonk gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk heeft veroorzaakt. Lena is echter overtuigd dat dit het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen.

Zeevonk is het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, die eerder al de korte fictiefilms Maverick (2017) en This Is How I Disappear (2016) regisseerde. Voor zijn eerste speelfilm sloeg hij de handen in elkaar met zijn zus en scenarist Wendy Huyghe, met een verhaal gebaseerd op het overlijden van hun eigen vader 20 jaar geleden. Het scenario is van Wendy Huyghe en Jean-Claude van Rijckeghem. De film werd in de zomer van 2022 gedraaid in Oostende.

De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Andere belangrijke rollen zijn voor Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous en Dunia Elwaleed.

De productie van Zeevonk is van Dries Phlypo en Stephen Vandingenen voor A Private View (Aanrijding in Moscou, Zagros, Mijn vader is een saucisse), in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De productie kreeg steun van Eurimages, het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, de Stad Oostende, de Belgische Tax Shelter, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius en Eén.

Paradiso Filmed Entertainment brengt Zeevonk op 29 maart 2023 bij ons in de bioscopen.

Still uit Zeevonk (2023)
Still uit Zeevonk (2023)

We zijn blij om deel uit te maken van deze 'new wave of Flemish cinema' en aanwezig te zijn op één van de belangrijkste festivals ter wereld. Ik ben ontzettend trots om dit jaar niet één, maar twee van onze films te mogen voorstellen in Berlijn.

Producent Dries Phlypo

Inside

Naast Zeevonk is productiehuis A Private View nog met een tweede titel geselecteerd voor de Berlinale. De internationale coproductie Inside, het speelfilmdebuut van de Griekse regisseur Vasilis Katsoupis, zal in Berlijn in wereldpremière gaan als onderdeel van de Panorama-sectie. De hoofdrol in Inside wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Willem Dafoe, daarnaast zijn met Gene Bervoets en Eliza Stuyck ook enkele Vlaamse acteurs zien in belangrijke bijrollen.

Inside is een Grieks-Duits-Belgische coproductie van Heretic (Triangle of Sadness), Shiwago Films (Lara) en A Private View als lokale partner. De productie kreeg de steun van BNP Paribas Fortis Film Finance.

Inside wordt op 15 maart 2023 in de Belgische bioscopen gebracht door Sony Pictures Belgium.

Still uit Inside (2023)
Still uit Inside (2023)

Zeevonk kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in Inside.