Ga verder naar de inhoud

Zeevonk naar Giffoni

10 mei 2023

Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, is uitgenodigd voor de competitie van het Giffoni Film Festival, het belangrijkse festival voor kinder- en jeugdfilms in Italië (20-29 juli). Zeevonk ging in februari in wereldpremière tijdens de Berlinale en kwam op 29 maart in de Belgische bioscopen.

Still uit Zeevonk (2023)
Still uit Zeevonk (2023)

Zeevonk is het speelfilmdebuut van Domien Huyghe. Voor zijn film sloeg hij de handen in elkaar met zijn zus en scenarist Wendy Huyghe, met een verhaal geïnspireerd op het overlijden van hun eigen vader 20 jaar geleden. Coscenarist is Jean-Claude van Rijckeghem. De film werd in de zomer van 2022 gedraaid in Oostende.

Zeevonk gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk heeft veroorzaakt. Lena is echter overtuigd dat dit het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen.

Zeevonk ging in wereldpremière als openingsfilm van het Generation Kplus-programma van de Berlinale, waarna de film een Speciale Vermelding van de Generation Kplus-kinderjury mocht ontvangen. In maart was de film geselecteerd voor het BUFF Malmö Filmfestival, het belangrijkste kinder- en jeugdfilmfestival in Scandinavië, waar hij werd bekroond met de ECFA Award.

De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Andere belangrijke rollen zijn voor Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous en Dunia Elwaleed.

De productie van Zeevonk is van Dries Phlypo en Stephen Vandingenen voor A Private View (Aanrijding in Moscou, Zagros, Mijn vader is een saucisse), in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De productie kreeg steun van Eurimages, het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, de Stad Oostende, de Belgische Tax Shelter, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius en Eén. Paradiso Filmed Entertainment bracht de film op 29 maart bij ons in de bioscopen. De Deense sales agent LevelK vertegenwoordigt de internationale rechten van de film.

Naast Zeevonk is ook de animatiefilm Titina van Kajsa Kajsa Næs uitgenodigd voor het Giffoni Film Festival. Titina is een Noors-Belgische coproductie met het Brusselse Vivi Film als Vlaamse partner.

Zeevonk en Titina kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in Titina.