Ga verder naar de inhoud
script coach, documentaire-consultant
Taal: Nederlands, Engels
Nationaliteit: Nederlands
Formaat: Kort, Lang, Serie (seizoen 1), Serie (seizoen 2), Serie (seizoen 3)
Specialisatie: Scenarioschriftuur, montage, scenariostructuur, productie

Judith Vreriks is een bevlogen script coach en documentaire-consultant met meer dan 20 jaar ervaring. Na haar studie Film- en Televisiewetenschappen in Nederland en Schotland ontwikkelde ze als researcher en regisseur een scherp oog voor verhalen met maatschappelijke impact. Als creative producer begeleidde ze internationale films als El Olvido van Heddy Honigmann, 900 Dagen van Jessica Gorter en How to meet a Mermaid van Coco Schrijber. In 2020 produceerde ze Klassen, een documentaireserie voor de NPO die de kansenongelijkheid in het Nederlandse onderwijs belicht.

Als gastdocent aan de Nederlandse Film Academie, de Amsterdam Film School en Doc Nomads in Brussel coachte Judith internationale studenten bij het realiseren van hun eerste documentaire. Sinds 2021 is ze senior redacteur documentaires bij de NPO, en verantwoordelijk voor de inhoudelijke begeleiding van auteursdocumentaires en -series. Voor VAF is ze plaatsvervangend commissielid en pitch-commissielid voor de lange documentaire.

Haar expertise omvat alle aspecten van de creatieve documentaire voor tv en het grote doek, van plan- en scriptontwikkeling tot montage-begeleiding. Daarnaast biedt ze advies en begeleiding bij het voorbereiden en (her)schrijven van eigenzinnige plannen voor de verschillende belanghebbenden (omroep, fonds of producent) binnen het internationale werkveld van de documentairefilm.