Ga verder naar de inhoud

De FilmClub

De FilmClub is een project van jeugdfilmorganisatie JEF, dat kleuters, kinderen en jongeren warm wil maken voor film en filmcultuur. De Filmclub brengt een nieuwe generatie filmliefhebbers samen op wekelijkse/maandelijkse basis om gezamenlijk naar film te kijken in hun school, jeugdhuis of bib.

Partners, zoals scholen, bibliotheken of jeugdhuizen, krijgen toegang tot een uitdagend filmaanbod van minstens 20 titels per schooljaar/seizoen en tal van extra's bij de film. De films worden geselecteerd door filmprofessionals en eenvoudig beschikbaar gemaakt via een digitaal platform.

Op die manier brengt De FilmClub film tot bij de kinderen en jongeren op een plek naar keuze, en wordt de participatiedrempel zo laag mogelijk gehouden.

De FilmClub heeft langspelers, klassiekers, kortfilms, animatie, documentaires in het aanbod, met thema’s gaande van coming of age, over verlies, migratie, anders zijn, .... De FilmClub-films zijn beklijvend, kritisch, hilarisch, verrassend of ronduit absurd. Het gaat om films uit alle hoeken van de wereld, met een extra focus op content van eigen bodem. Het gaat om films van beginnende makers maar ook van gevestigde namen.

De FilmClub tryout

De FilmClub wil een nieuwe generatie filmliefhebbers vormen door in te zetten op kijkplezier, en nodigt jonge mensen uit een duik te nemen in het diverse en uitdagende aanbod van de filmcultuur.

De FilmClub is ook een ontmoetingsplek waar jonge mensen samen film kijken. Daarnaast biedt De FilmClub na de kijkervaring ruimte voor reflectie of een korte creatieve verwerking.

De FilmClub wil een nieuwe generatie filmliefhebbers doorheen het landschap gidsen, de 'andere' film laten zien, het cinemabezoek stimuleren, de weg wijzen naar festivals … Tegelijk wil De FilmClub ook een venster op de wereld zijn en jonge mensen – via film – stimuleren om na te denken over die wereld, over film als kunstvorm en over zichzelf.

De FilmClub zet op deze manier in op filmwijsheid bij kinderen en jongeren door hen onder te dompelen in de diversiteit van filmcultuur.

Voor wie?

Iedere jonge filmfan van 3 tot 18 jaar kan zich bij een FilmClub inschrijven via de deelnemende organisatie.

Door wie?

Begeleiders zijn vrijwilligers met een hart voor cinema. Dit kunnen leerkrachten zijn, maar ook (groot)ouders, jeugdwerkers … die alleen of in beurtrol de bijeenkomsten in goede banen en plezante bochten leiden.

Van wie?

De FilmClub werd geïnitieerd door de Vlaamse Gemeenschap en voormalig minister van Cultuur, Sven Gatz. Vandaag coördineert JEF het project, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Aanbod

De FilmClub stelt ieder schooljaar 5 filmprogramma’s ter beschikking:

3+ / 6+ / 9+ / 12+ / 15+

Elk programma bestaat uit 20 films die eenvoudig beschikbaar zijn via een online filmplatform. De films worden geselecteerd door filmprofessionals.

Tools

De FilmClub is ook meer dan film. Er werden tutorials, apps en how to’s ontwikkeld om na de vertoning verder te werken rond de film.