Conceptatelier voor animatiereeksen
In 2021 komt er een tweede editie van het conceptatelier voor animatiereeksen. Drie teams van telkens een animatieregisseur en een scenarist starten met een idee en eindigen met een first draft van hun literaire en grafische bijbel. Een topcoach helpt waar nodig én elk team ontvangt een atelierpremie van 6.000 euro.
Tussen januari en mei 2021 plannen we zes workshopdagen, de ene keer in Brussel, de andere keer online. Tussendoor werkt elk team zelfstandig (maar samen) verder aan zijn/haar project.
Enkel teams van scenaristen en animatoren kunnen deelnemen. Voorafgaand aan de deadline voor het atelier organiseert het VAF een ontmoetingsmoment voor animatieregisseurs met een project en voor scenaristen die graag zouden meeschrijven aan een animatiereeks.
Inschrijven voor het ontmoetingsmoment kan t.e.m. 7 september 2020. Animatieregisseurs sturen hiertoe een projectdossier in. Scenaristen melden zich aan, ontvangen de projectdossiers en beslissen met wie ze willen kennismaken. Het VAF organiseert de matchmaking op 22 september 2020.
Inschrijven voor het atelier zelf kan t.e.m. 19 oktober 2020.
Voorwaarden & Bedragen
Voor wie?
- Voor teams van scenaristen en animatoren die samen een kwalitatieve animatiereeks willen ontwikkelen.
- Zowel ervaren als debuterende makers kunnen kandideren. Een team kan bestaan uit enkel debuterende mensen, enkel ervaren mensen of een mix van debuterende en ervaren mensen.
- Mogelijk is er al een producent. Gelieve hier duidelijk over te communiceren. Indien gewenst kan de producent één of meerdere sessies mee volgen.
- Idealiter selecteren we drie teams. Iedereen engageert zich om constructief mee te werken aan de projecten van de andere teams.
- Om scenaristen en animatoren met elkaar in contact te brengen organiseert het VAF een ontmoetingsmoment op dinsdag 22 september 2020.
- Heb jij, als animatieregisseur, een idee voor een reeks? Bezorg ons dan een presentatiedossier tegen 7 september 2020. Gelieve je project ook te deponeren bij je auteursrechtenvennootschap.
- Heb jij, als scenarist, zin om mee te schrijven aan een reeks die bedacht werd door een animatieregisseur? Schrijf je dan in voor de matchmaking tegen 7 september 2020. Je ontvangt alle presentatiedossiers, neemt ze door, en geeft aan welke projecten jou het meest aanspreken. Het VAF regelt een ontmoeting tijdens de matchmaking op 22 september 2020.
Bedragen
- Er is geen inschrijvingsfee.
- Bij selectie voor het conceptatelier ontvang je een atelierpremie van 6.000 EUR per team.
- Indien je later bijkomende VAF-scenariosteun ontvangt, brengen we de reeds ontvangen 6.000 EUR in mindering.
- Het VAF staat in voor de kosten van de coaching.
Deadlines
- Je kan je t.e.m. 7 september 2020 aanmelden voor de matchmaking, via MyVAF.
- Je kan je t.e.m. 19 oktober 2020 aanmelden voor het conceptatelier voor animatiereeksen 2021, via MyVAF.
Hoe aanvragen?
Alle aanvragen verlopen digitaal via het MyVAF-portaal. Je moet geen papieren dossier opsturen.
De hele aanvraagprocedure verloopt in het Nederlands.
- Maak een profiel aan (bij je eerste bezoek) of meld je aan (als je al een profiel hebt)
Om aan te melden voor het ontmoetingsmoment: ga naar Nieuw dossier > Talentontwikkeling > Mediafonds > Conceptatelier matchmaking
- als je je aanmeldt als animatieregisseur, zul je een presentatiedossier moeten uploaden waarin je jezelf, je eerder werk, je project en je ambities i.h.k.v. dit conceptatelier voorstelt.
- als je je aanmeldt als scenarist, zul je een CV en een motivatie moeten uploaden.
Om aan te melden voor het atelier zelf: ga naar Nieuw dossier > Talentontwikkeling > Mediafonds > Conceptatelier workshop > Animatie
- Geef als titel de naam van je project in
- Deadline: de eerstvolgende deadline verschijnt, klik deze aan
- Je zal volgende bijlagen moeten opladen (in het Nederlands):
- Pitch
- Informatie over het aantal afleveringen en duurtijd per aflevering
- Een presentatie van je concept
- Een grafische presentatie (min. 5 illustraties m.b.t. je project + een portfolio van / een link naar eerder grafisch werk)
- Een woordje uitleg over de stijl en techniek die je wil hanteren
- Een motivatie
- Een nota waarin je toelicht hoe je je als team wil organiseren, hoe je wil samenwerken en volgens welke sleutel je de atelierpremie wenst te verdelen. Bij twee personen per team is dit standaard 50%-50%. Als er meer personen in je team zitten, zijn andere verdeelsleutels mogelijk.
- Je CV
Ontvankelijkheidscriteria
Er zijn ontvankelijkheidscriteria m.b.t. je profiel, het project waarmee je kandideert en de vorm van je aanvraag.
- Profiel / Als aanvrager voldoe je aan onderstaande voorwaarden:
- je bent niet verbonden aan een omroep, d.w.z. je staat niet op de loonlijst van een televisiezender;
- je woont en werkt in België en bent Nederlandstalig;
- je bent minimaal 18 jaar oud;
- je bent geen student;
- je bent professioneel actief in de audiovisuele sector;
- Je meldt je aan als team (animator en scenarist).
- Project / Het project voldoet aan onderstaande voorwaarden:
- Je ontwikkelt een kwalitatieve animatiereeks voor de Vlaamse of internationale markt (TV-zenders of platformen);
- Je project is geen soap, sitcom of tv-formatreeks;
- Je project is een origineel werk, dus geen remake. Adaptaties zijn enkel toegestaan op werken uit het publiek domein of indien je een akkoord hebt van de auteur of uitgever van het originele werk.
- Vormvereisten aanvraag / Je aanvraag voldoet aan onderstaande voorwaarden:
- Alle gevraagde elementen zijn aanwezig: pitch, conceptpresentatie, grafische presentatie, info over stijl en techniek, motivatie, nota over samenwerking als team, biografie. Let op:
- Je pitch telt max. 2 zinnen; een pitch is een bondige omschrijving van je idee: wat is het onderwerp van de reeks, wat is jouw specifieke invalshoek, hoe behandel je het onderwerp, wat onderscheidt jouw reeks van andere (gelijkaardige) reeksen? Een pitch is helder, fris en nieuw.
- Je conceptpresentatie telt max. 500 woorden. Beantwoord zeker volgende vragen: waarover gaat je project, wat wil je vertellen, wat is je thema, wat is je verhaal, waarom wil je dit maken, met wie wil je dit maken, wie is je publiek.
- Je grafische presentatie bestaat uit minimum 5 schetsen die verband houden met je project en een portfolio met eerder werk.
- Je respecteert de andere vormvoorwaarden (zie MyVAF);
- Alle gevraagde elementen zijn aanwezig: pitch, conceptpresentatie, grafische presentatie, info over stijl en techniek, motivatie, nota over samenwerking als team, biografie. Let op:
Selectieprocedure
- Via MyVAF schrijf je je in voor het ontmoetingsmoment (optioneel). Indieningsdeadline is maandag 7 september 2020 om 23h59.
- Animatieregisseurs kunnen zich aanmelden door een dossier in te sturen van hun animatiereeks
- Scenaristen kunnen zich aanmelden door hun biografie/CV in te sturen
- Het VAF bundelt de verschillende projecten van animatieregisseurs in een catalogus en bezorgt deze aan de scenaristen.
- Scenaristen geven aan wie ze willen ontmoeten tegen zondagavond 20 september 2020.
- Het VAF maakt een planning op voor het ontmoetingsmoment van dinsdag 22 september 2020.
- Via MyVAF kandideer je voor het conceptatelier voor animatiereeksen. Dit kan van dinsdag 22 september tot maandag 19 oktober om 23h59.
- Een onafhankelijke jury leest alle kandidaturen.
- De jury interviewt de aanvragers in de loop van november.
- De jury selecteert in principe 3 projecten.
- De Raad van Bestuur van het VAF neemt formeel de beslissing tot goedkeuring of afwijzing.
- Het VAF informeert de aanvrager in de tweede week van december 2020.
- Het atelier (6 dagen) vindt plaats tussen januari en mei 2021.
De selectie gebeurt volgens het wedstrijdprincipe en er is geen bezwaarprocedure. Indien mogelijk geven we schriftelijk feedback aan aanvragers wiens project in de loop van de selectieprocedure strandt.
Feedback
We doen ons best om schriftelijk feedback te geven aan aanvragers wiens project in de loop van de selectieprocedure strandt. Omdat het najaar voor het team Talentontwikkeling traditioneel druk is, met verschillende selectieprocedures tegelijk, kan het wel even duren vooraleer je deze feedback ontvangt. Gelieve deze werking te respecteren en de juryleden niet te benaderen in de hoop om sneller of meer informatie te krijgen. Dank.
Verloop van het atelier
Tussen januari en mei 2021 zijn er zes workshopdagen. Workshopdagen 1, 3 en 5 vinden plaats in Brussel (VAF/Huis van de Vlaamse Film). Workshopdagen 2, 4 en 6 verlopen online. Precieze data worden later bekendgemaakt.
Jan Van Rijsselberghe neemt de rol van coach op zich. Hij zal intensief samenwerken met de verschillende teams aan de geselecteerde projecten. In de periode tussen de sessies werk je op eigen houtje, maar wel als team, verder aan je eigen project.
Iedereen engageert zich om tijdens de workshops constructief mee na te denken over de projecten van zijn/haar collega’s.
Coach
Jan Van Rijsselberge is al 32 jaar actief in de Franse animatiewereld, voor studio's als France Animation, Alphanim/Gaumont Animation en Studio 100 Animation, als animator, designer, storyboarder, creative producer en regisseur voor verschillende reeksen en films. Doorheen de jaren won hij met zijn werk verschillende prijzen op festivals zoals Annecy. In 2017 richtte hij samen met Olivier Jean-Marie en Charles Vaucelle Tractör op, een nieuwe studio waar hij werkt als creative producer/creator.
Einddoel
Na afloop van het atelier heb je een first draft van je literaire en grafische bijbel. Met dit materiaal kun je je animatiereeks gaan voorstellen aan producenten, zenders of andere partners.
Meer informatie over latere VAF-steun vind je bij Steunmaatregelen.
Belangrijk:
- Deelname aan het conceptatelier voor animatiereeksen is geen automatisch ticket voor latere scenario-, ontwikkelings- of productiesteun.
- De premie die je ontvangt i.h.k.v. het Conceptatelier voor Animatiereeksen wordt in mindering gebracht bij toekenning van latere scenariosteun.
- Wie niet geselecteerd werd voor het conceptatelier voor Animatiereeksen verliest geen indieningskans binnen het gewone aanvraagsysteem van het VAF/Mediafonds.
Coaching
Voor dit atelier werken we samen met Jan Van Rijsselberge. Hij is al meer dan drie decennia actief in de Franse animatiewereld en werkte voor studio's als France Animation, Alphanim/Gaumont Animation en Studio 100 Animation. Jan verdiende zijn pluimen als animator, designer, storyboarder, creative producer en regisseur voor verschillende reeksen en films. Doorheen de jaren won hij met zijn werk diverse prijzen op gerenommeerde animatiefilmfestivals (o.a. in Annecy). In 2017 richtte hij samen met Olivier Jean-Marie en Charles Vaucelle Tractör op, een nieuwe studio waar hij werkt als creative producer/creator.
Overzicht coaches
Een overzicht van alle coaches, inclusief een korte biografie en hun specialisaties. Klik in de inhoudsopgave op de naam van een coach om rechtstreeks naar de specifieke pagina te gaan.